Vanaf 19 juni prikken zonder afspraak bij vaccinatielocatie Koudum

Foto: Koudum.nl

KOUDUM - De GGD Fryslân start op maandag 19 juli met een landelijke primeur. Vanaf dat moment biedt de GGD een maand lang prikken zonder afspraak aan op de vaccinatielocaties in Koudum, Appelscha, Dokkum en Franeker. 

Na die maand, dus half augustus, gaan die vaccinatielocaties dicht. Daarna kan dorpshuis De Klink, die nu ingericht is als vaccinatielocatie in Koudum, weer voor de normale dingen gebruikt worden.

Het laten prikken zonder afspraak geldt voor mensen (met name jongeren) die de eerste prik nog moeten krijgen en moet de drempel om die eerste prik te halen verlagen. De meeste coronabesmettingen vinden nu plaats onder niet-gevaccineerde jongeren, meldde de GGD vandaag.

GGD Fryslân is de eerste GGD in het land die het prikken zonder afspraak op een vaccinatielocatie aanbiedt. Laten vaccineren zonder afspraak kon eerder alleen in de vaccinatiebus die door de provincie rijdt, en jongeren tussen de 12 en 18 jaar mochten vorige week op de Waddeneilanden zonder afspraak hun eerste prik halen. Vanaf half augustus is vaccineren alleen nog mogelijk in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek.

De afgelopen week zijn 37.971 Friezen gevaccineerd, ruim 5000 meer dan vorige week. In totaal zijn nu 502.603 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Friesland. Huisartsen en zorginstellingen kunnen geen cijferoverzichten geven, maar de inschatting is dat zij in Friesland zo’n 140.000 prikken hebben gezet. Via de GGD zijn inmiddels zo’n 200.000 Friezen volledig gevaccineerd.