Heamiel Festival pakt groots uit in Bolsward

Eindelijk kan het Heamiel Festival in Bolsward deze zomer weer los! Aan de vooravond van het festijn zochten wij secretaris Sjors Reekers van het Heamielcomité op om vooruit te kijken naar de Heamieldagen 2022, dit jaar van 22 tot en met 25 juni. En we blikken terug naar wat de gevolgen waren en zijn van het niet volledig doorgaan van het Heamielfestival tijdens de afgelopen coronaperiode.

Voor jong en oud, voor iedereen

“Het Heamiel is een uniek evenement dat er is voor jong en oud, voor arm en rijk. We proberen niemand uit te sluiten", zegt Sjors Reekers maar gelijk, om aan te geven dat het evenement echt voor iedereen is. "Wij zijn niet alleen een muziekevenement, we hebben ook een optocht, we hebben kinder- en sportactiviteiten. Daarbij vergeten we de kinderen met een beperking niet, voor de cliënten van de verschillende dagbestedingen organiseren we ook dingen. En dan hebben we ons Heamieltrio nog: De Heakeninginne Eline de Boer en haar twee hofdames, Douwina Rijpkema en Maureen Minnema. Tijdens de intocht neemt de Heakeninginne de stadssleutel uit handen van de burgemeester in ontvangst. De overhandiging vindt op het bordes van het stadhuis plaats. De Heakeninginne en haar hofdames passen dan vier dagen op onze stad."

 

Tradities

Het moge duidelijk zijn dat de Heamieldagen zich maar moeilijk laten vergelijken met andere evenementen in het land. Dat het Heamiel een oorspronkelijk oogstfeest voor de Bolswarders en naaste omgeving is, moge duidelijk zijn. Het reüniekarakter is óók zeker aanwezig. Sinds 1950 wordt er officieel in de kranten gesproken van de Heamieldagen. Vervolgens werd het Heamiel in 1952 voor het eerst gevierd met een Heakeninginne. In 2022 bestaan de Heamieldagen daarmee zeventig jaar.

De Heamieldagen worden nóg altijd omgeven door tradities, waar de al genoemde Heakeninginne en haar hofdames zéker bij horen. Sjors Reekers: “Op donderdag hebben we nog het traditionele heamiel zelf: rijst met rozijnen met daaroverheen bruine suiker. En ook de brandewijn en de boerenjongens ontbreken niet. Tradities koesteren we dus. We zijn wel met de tijd meegegaan en hebben nu ook een lekkere boerenbol tot een ‘broodje gezond’ op het menu staan."

 

Merken jullie invloed coronapandemie nu nog?

“Ja, we merken de invloed van de voorbije coronaperiode zeker. Normaal gesproken bestaat ons comité uit twaalf mensen: zes vrouwen en zes mannen. Ieder comitélid heeft een zittingstijd van vijf jaar, niet langer en niet korter. Dat houdt wel in dat er nu een stuk of zes leden uitgegaan zijn in de afgelopen twee coronajaren. Er zijn ook weer zes leden bij, maar die hebben dus nog geen echt Heamiel meegemaakt als comitélid.

We hebben wel twee keer de volledige voorbereiding gehad en ook twee keer het deksel op de neus gekregen, dat het evenement op het laatste moment afgelast moest worden. Dat is wel frustrerend. We hebben overigens wel verschillende ‘coronaproof’ festiviteiten kunnen organiseren, zoals een online pubquiz en de kinderen kregen een ijsje en in de bejaardenhuizen zorgden we voor een heamielgebakje met ons logo erop. Vorig jaar was er iets meer mogelijk en konden we sportactiviteiten voor de jeugd onder achttien jaar organiseren. En onze eigen editie van de Masked Singers, met bekende Bolswarders in een pak die een lied zongen. Dat was een grandioos succes.”

 

Versierde wagens

Wat ook een gevolg is van twee jaar geen Heamiel Festival is een 'uitgeklede' intocht' in 2022. Het internationale dansfestival met volksdansgroepen die vanuit de hele wereld naar Bolsward komen, ontbreekt.

Reekers: "In 2019 was het de laatste keer. De organisatie die ervoor zorgde dat het dansfestival altijd tijdens de Heamieldagen plaatsvond kon het niet meer rond krijgen. Dat zorgt nu voor een groot gat tijdens de intocht, want de dansgroepen liepen daarin mee. We proberen nu meer mensen en groepen te stimuleren om met een versierde wagen mee te doen aan de optocht. Misschien laten we tussen de wagens dweilorkesten en artiesten met straatacts meelopen, maar dat is nog niet zeker. Gelukkig begint het Heamiel nu wél weer te leven. De line-up voor de Heamieldagen 2022 is echt top, we konden meer budget vrijmaken. Zo komen Racoon en De Doeleazen dit jaar. Voor het hele programma verwijs ik graag naar onze website heamiel.nl."

 

Breed draagvlak

Dat het Heamiel Festival breed door de Bolswarder gemeenschap gedragen wordt, blijkt zeker uit de grote lijst van sponsoren, die het festival financieel mogelijk maken. Het brengt ons bij de vraag hoe Reekers en de zijnen de toekomst van het Heamiel Festival zien. “Wij hoeven niet per se erg te groeien. We hebben de vrijdag-en zaterdagavond met de muziekoptredens in het park. Daar komen per avond vier- tot vijfduizend mensen op af, maar wij kunnen in het park niet groter. Of liever, dat wíllen we ook niet, want we vinden het zo’n prachtige sfeervolle locatie en dat moet zo blijven.”

Al kan het evenement in het park niet groter, Sjors Reekers en zijn mede-comitéleden hebben het behoorlijk druk met de organisatie. Zeker in de laatste weken voor het festival. “De verschillende vergunningsaanvragen bestaan uit meer dan tachtig pagina’s om maar eens een voorbeeld te noemen”, weet de secretaris.

“Het is best wel spannend om na de coronatijd nu weer los te mogen, en je merkt aan de mensen dat iedereen er ook enorm veel zin in heeft. Het is zo fijn dat de Heamieldagen weer door kunnen gaan. Ik moet er ook niet aan denken dat het nu toch niet doorgaan zou, dan breekt bij mij het zweet aan alle kanten uit." Dan realiseert Sjors Reekers zich enhtousiast: "Trouwens, we hebben het de afgelopen drie vergaderingen niet eens meer over corona gehád."

 

Tekst en foto's: Henk van der Veer