Dora van Fisk & Sa in Koudum met pensioen

KOUDUM - Drie weken geleden zijn de opnamen gemaakt en inmiddels is Dora Brinkman al meer dan een week weg bij Fisk & Sa in Koudum, maar daar was gisteravond toch het filmpje van Omrop Fryslân over het afscheid van Dora. 

14 jaar was ze toen ze begon te werken in een cafetaria. En nu ze op haar 66e tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit, vindt ze het welletjes. Natuurlijk heeft ze ook haar laatste zaakje goed geregeld: ze heeft ervoor gezorgd dat Fisk & Sa een opvolger heeft.

Sinds 2010, dus ruim tien jaar, runde Dora de viswinkel in de Koudumer Hoofdstraat in de bocht bij de kerk. Vermaard is misschien vooral wel de speciaal gekruide kibbeling die nergens zo smaakt als bij Dora. Maar zaterdag 29 mei was het Dora’s laatste dag in Fisk & Sa. Dat gaf haar een beetje een dubbel gevoel: aan de ene kant was het mooi geweest en heeft ze nu tijd voor haar hobby’s en de tuin in Warns. Maar aan de andere kant ging ze nog steeds met plezier naar haar werk in Koudum.

Iets meer dan een halve eeuw heeft Dora Brinkman in de horeca gewerkt, in Sneek, Wolvega, Akkrum, maar vooral Stavoren. Dat waren soms jaren van heel, heel hard werken, ook tot diep in de nacht. Wat dat betreft waren de laatste tien jaar, toen ze eigen baas was bij Fisk & Sa, een welkome afsluiting van haar werkzame leven. Niet dat ze het gedurende haar jaren in Koudum echt rustig aan kon doen, maar ze was eigen baas in haar eigen kleine, fijne zaak. En helaas was het laatste jaar door de coronaperikelen niet de mooiste afsluiting die Dora zich had kunnen wensen.

Het filmpje van Hea (Omrop Fryslân), uitgezonden op 8 juni 2021: Dora met pensioen: