EuroParcs koopt Badpaviljoen Hindeloopen en Camping Schuilenburg

Foto Anske Smit

HINDELOOPEN- Vakantiebedrijf EuroParcs wordt eigenaar van Badpaviljoen Hindeloopen en Camping Schuilenburg in Hindeloopen. "Het is een geweldige plek," zegt woordvoerder Ron Moerenhout van EuroParcs. "Dit was een buitenkans: Fryslân stond op ons lijstje. We hebben nog niets in Fryslân. Nu komt deze kans langs." Wel is er veel te doen om met name het paviljoen. De vorige eigenaar heeft een conflict met de gemeente over het monumentale pand.

 

Volgens EuroParcs Group moet de lokale gemeenschap van de overname profiteren. Bijvoorbeeld door het gebruiken van lokale bedrijven en het werven van personeel uit de regio. Directeur Wim Vos van de EuroParcs Groep is blij met de aankoop, met name vanwege de mooie locatie aan het water van het IJsselmeer.

Gevoelig

De EuroParcs Group is eigenaar van een kleine veertig vakantieparken in en om Nederland. De nieuwe eigenaar maakt in een later stadium bekend wat de ambities zijn met het 'pas verworven bezit', zo schrijft het bedrijf. "Daarbij is de onderneming zich bewust van de gevoeligheden rondom het uit 1911 stammende badpaviljoen Hindeloopen."

Het paviljoen, ooit de parel van de Zuiderzee genoemd, heeft een lange geschiedenis. Maar er was jaren strijd tussen de gemeente en eigenaar Douwe van der Meulen over het monumentale pand. Het stond er verwaarloosd bij, maar de laatste jaren heeft de eigenaar diverse zaken vernieuwd en verbouwd, zonder aanvraag van vergunning. Vanwege het conflict staat het paviljoen al lang achter een hek.

"Wij weten hoe bijzonder dit pand is als één van de weinige gebouwen van beton in Nederland uit die tijd," zegt directeur Vos. "Wij gaan in samenwerking met de gemeente dan ook kijken hoe we het beste recht kunnen doen aan deze voor veel mensen speciale plek."

Monumentaal

Woordvoerder Moerenhout vindt het jammer wat er met het oorspronkelijke paviljoen gebeurd is. "We zijn ons er bewust van wat er speelt. Als ik oude zwart-wit foto's zie met dagjesmensen, dan kun je alleen maar nostalgisch worden. We gaan eerst praten met de gemeenten over de wensen, wat er mag en wat er moet. Voor ons is het een combinatie van de camping en het badpaviljoen. Het paviljoen is een Rijksmonument en daar zijn allerlei procedures over gevoerd. Dus we moeten voorzichtig kijken naar de eerste stap."

Zo is het oude blikken plafond verdwenen. "Ik heb het gezien op YouTube, maar ik kan er niets over zeggen. We moeten kijken of er een verplichting is omtrent het blikken plafond: of het überhaupt mogelijk is om het terug te laten komen. Daar moeten we ons in verdiepen."

Het zou wel mooi zijn als er weer horeca in kan komen. "Dat is wel de intentie, maar dat gaan we bespreken met de gemeente. We willen de wensen uit de buurt inpassen in de totaalplannen."

Vakantiehuisjes bij de camping

Ook voor de camping geldt dat EuroParcs zich eerst moet oriënteren. "We hebben natuurlijk te maken met een bestemmingsplan. Wij zijn bekend van de resorts en vakantieparken. We kijken wat er op deze plek mogelijk is."

Het plaatsen van vakantiehuisjes ziet EuroParcs wel zitten. "Dat is zeker onze wens. Hoeveel er van de camping overblijft kan ik nu echt niet zeggen. We hebben te maken met de gemeente, omwonenden en stakeholders. We moeten eerst in gesprek. We willen alles meenemen in de plannen."