Fotoreportage van een nacht met de gladheidsbestrijding: volop sneeuw, tussendoor en gehaktbal

JOURE/LEMMER - Het is volop winter in Fryslân, met jachtsneeuw en vrieskou. Om de gemeentelijke wegen zo goed als mogelijk berijdbaar te houden zijn twee gladheidsbestrijdingsteam van De Fryske Marren zaterdagavond begonnen met hun werkzaamheden. Vijf vanaf de gemeentewerf in Lemmer en vijf vanuit Joure, ieder met een coördinator of in vakjargon 'waker'.

Vanaf zeven uur zaterdagavond is er eerst een preventieve ronde gestrooid op de hoofdwegen. Dit gebeurde met een mengsel van strooizout aangelengd met water zodat de mix goed op de weg blijft plakken. Op dat moment vielen er dikke sneeuwvlokken uit de lucht. Daarna zijn de bestrijders naar huis gegaan, waarna ze rond half vier in de nacht werden gebeld voor hernieuwde opkomst. Inmiddels viel er volop sneeuw en konden de mannen aan de bak.

Heerlijke gehaktbal
In hun vrachtwagen of tractor, bewapend met pekelstrooier en sneeuwschuiver, gingen ze vanuit de twee locaties op pad voor een nieuwe ronde. Ieder, afhankelijk van het weer en de omstandigheden op de weg, ongeveer 2,5 uur. Na een pauze met als ontbijt belegde broodjes en een heerlijke warme bal gehakt gingen de teams voor de derde keer de weg op, om daarna rond de klok van elf uur afgelast te worden door collega's. Op naar huis voor de nodige rust, zodat ze om een uur of zeven in de avond weer paraat zijn voor uitruk.

Fotograaf Douwe Bijlsma mocht een nacht meedraaien en bracht het werk in beeld.