'Toekomst Friese scheepsbouw onzeker door gebrek aan jonge medewerkers'

Foto: Omrop Fryslân

MAKKUM - Als er niet snel meer jongeren voor een opleiding in de scheepsbouw kiezen, komt die sector in Fryslân in gevaar. Daarvoor waarschuwen ze bij De Vries Scheepsbouw in Makkum.

"Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden", zegt Japke van Groning, hoofd bedrijfsschool van het bedrijf. "Er is een daling in het aantal jongeren dat voor een opleiding in de scheepsbouw kiest. Als we straks geen mensen meer kunnen vinden, dan keert de wal uiteindelijk het schip. "
 
Ook docent Sieger van Kampen van ROC Friese Poort denkt wel eens na over een mogelijk einde van de scheepsbouw in Fryslân. "Dat is ook de reden dat ik ervoor gekozen heb om docent te zijn. Ik wil graag mijn kennis en ervaring overbrengen op de nieuwe generatie. Die motiveren om ook voor het vak te kiezen", zegt Van Kampen.

Dat lukt echter niet altijd. Hij merkt dat er bij de jongeren minder interesse is voor de techniek. "De jeugd doet zelf thuis ook geen klusjes meer. Dat is er niet meer. Mensen zitten maar achter de computer."

Coronavirus

Van Groning denkt ook dat het coronavirus een rol in speelt in het lage aantal aanmeldingen voor de scheepsbouwopleidingen. "We konden twee jaar lang niet naar de scholen toe en de scholen konden ook niet bij ons komen."

Dat helpt natuurlijk niet bij een sector die volgens haar al niet zo bekend is. "Werven zijn vaak dichte gebouwen, dus je kunt niet goed zien wat er binnen gebeurt. Je ziet wel wat er uiteindelijk uitkomt, maar jongeren hebben geen idee wat er allemaal aan voorafgaat voordat een schip in het water wordt gelaten."

'Skipsbou foar begjinners'

Om verandering te brengen in de bekendheid van de scheepsbouw, werken veel Friese bedrijven mee aan de nieuwe Omrop Fryslânserie 'Skipsbou foar begjinners.' Daarin loopt De Hûnekopzanger Emiel Stoffers mee in het dagelijkse werk bij deze bedrijven.

Dat doet hij ook bij Guus Koetsier uit Bartlehiem. Hij is net een halfjaar klaar met zijn opleiding en al druk aan het werk. Hij heeft wel een idee hoe het kan dat steeds minder leeftijdsgenoten voor zijn werk kiezen: "Het is nu gewoon meer gebaseerd op het doorleren. Je stapt daar niet uit om de techniek in te gaan. Dat is een beetje een taboe tegenwoordig. "
 
Het werk is volgens Koetsier echter heel leuk. "Je doet van alles. Het is nooit eentonig of saai werk. Je hebt altijd wel weer een uitdaging om mooie dingen te maken. Je wilt altijd met z'n allen naar een mooi eindresultaat toe, dus dat maakt het hartstikke leuk om te timmeren in de scheepsbouw", zegt hij.

Een carrièreswitch voor Emiel Stoffers ziet de jonge scheepsbouwer alleen nog niet zitten. "Hij kan het denk ik maar beter bij de muziek houden. Het komt voor hem soms nog wat te precies ", lacht Koetsier.