Jacqueline Veldhuis en Ramond Guzman op weg naar ’t Gala
Dansend door het leven

Het is wie ze zijn. Het is wat ze het liefste doen en waar ze zich volledig in kunnen geven. Raymond Guzman (61) en Jacqueline Veldhuis (40) hebben een enorme passie voor dansen. Raar is het dus niet dat ze er hun werk van hebben gemaakt. Beiden werken ze als dansdocent. Ook werken ze samen mee aan ’t Gala dat op 8 en 9 oktober plaatsvindt in Theater Sneek. We spraken Raymond Guzman en Jacqueline Veldhuis in Kunstencentrum Atrium en vroegen hen wat dansen voor ze betekent.

Jacqueline: “Dansen is mijn leven. Alles wat ik voel en waar ik mee zit, kan ik uiten in dans. Als ik een choreografie maak, dan stop ik automatisch iets van mijn eigen leven in de dans. Dat zit hem in de muziekkeuze, maar ook in de bewegingen die ik kies. En dat gebeurt eigenlijk zonder dat ik het doorheb. Daarnaast vind ik het geweldig om zowel de technische zaken, maar ook de passie voor dans over te brengen op mijn leerlingen.”

Raymond: “Ik heb mezelf gevonden in dansen, dus dat is mijn alles. Toch had ik vroeger een ander antwoord gegeven. Dansen betekent nog steeds enorm veel voor me, maar ik wil ook meer kunnen genieten van de dag, van de zon, van de bloemen. Maar ook van mijn kinderen en familie. Vroeger was ik alleen maar met dans bezig, de rest was volledig op de achtergrond. Nu ik ouder ben, heb ik dat onbewust meer omgedraaid. Dans zal altijd bij mij horen, maar ik wil nu andere dingen ook op de eerste plaats zetten. Maar wel samen met dans, want dat is voor mij de perfecte mix van passie en werk. Die combinatie voor jezelf kunnen vinden, dat vind ik een heel mooi iets.”

Wanneer zijn jullie met dansen begonnen?

Jacqueline: “Toen ik zeven jaar was ging ik op klassiek ballet. Dat was alles voor me, ik leefde voor dat ene uurtje in de week, haha! Mijn ouders zagen ook dat ik er superveel plezier in had, maar ook dat ik aanleg had. In eerste instantie begon het dus gewoon als hobby, als een sport. Op een pauze van een paar jaar na ben ik altijd ballet blijven dansen. Op mijn zeventiende heb ik daar jazz aan toegevoegd. En toen ik ging studeren koos ik voor de opleiding dansdocent en heb ik er later mijn werk van gemaakt.” 

Raymond: “Ik kom uit een kleine stad in Texas. Een plek waar ik totaal geen verbinding had. Totdat ik op mijn achttiende naar de middelbare school ging en meedeed aan musicals. Toen ik dat deed, dacht ik: wow, dit is het. Ik volgde dansles en was eindelijk mezelf. Tot die tijd voelde ik me altijd een beetje raar. Anders dan anderen. Maar toen ik begon te dansen wist ik eindelijk wie ik was. Ik bleek getalenteerd en daarom voelde het waarschijnlijk ook zo goed. Het was als thuiskomen en dus ben ik er nooit meer mee gestopt.”

Wat doen jullie op dit moment het gebied van dans?

Jacqueline: “Ik werk hier in het Atrium als docent klassiek ballet en daarnaast ben ik coördinator. Ik regel de voorstellingen en coördineer alles wat met dans te maken heeft: proeflessen, audities, open dagen, enzovoort. Voor elke stijl hebben we aan andere docent. In totaal zijn we met een team van vijf. Ook dat coördineer ik.”

Raymond: “Ik ben allround dansdocent, maar hier in het Atrium geef ik les in jazz. Eigenlijk is het meer een soort van mind & body les. Een moment om te ontspannen en om alles even los te laten. Ik praat dus ook veel tijdens mijn lessen. Dat doe ik ook in mijn lessen met jongeren. Ik hoop jongeren te kunnen helpen om zichzelf te vinden, net zoals ik mezelf op mijn achttiende heb gevonden.” 

Waar ben je het meest trots op?

Jacqueline: “Ik ben heel trots op mijn leerlingen en ons team. Maar ook op hoe ik zover ben gekomen, want ik heb bereikt wat ik altijd wilde: een leven met dans. Dat ik daarnaast ook nog mijn passie kwijt kan in het maken van mooie choreografieën, vind ik geweldig.” 

Raymond: “Zij maakt echt héle mooie choreografieën, kippenvel krijg ik ervan. Ik geef les aan Dance Explosion, een talentgroep die ik heb opgericht. Jacqueline schrijft de choreografieën en samen met die groep getalenteerde dansers kun je zo, en met elkaar, echt iets heel moois creëren. En terugkomend op je vraag waar ik het meest trots op ben: mijn leven. Ik werk nu 22 jaar als dansdocent in Sneek en in die jaren heb ik zoveel mensen leren kennen en kunnen inspireren. Ik heb een prachtig netwerk opgebouwd, vol met leerlingen en  oud-leerlingen, collega’s en instanties. Als ik daarop terugkijk ben ik er echt heel trots op dat ik al die mooie dingen heb mogen doen.”

’t Gala in Theater Sneek

Raymond Guzman en Jacqueline Veldhuis werken mee aan ‘t Gala in Theater Sneek, het grootste muziekspektakel van Súdwest-Fryslân. Het festival wordt gehouden in het weekend van 8 en 9 oktober, en staat onder leiding van Anne Oosterhaven. Tijdens 't Gala wordt het beste uit onze gemeente gepresenteerd. Ontroerende liedjes, stevige beats, scheurende gitaren, een vette bigband en veel humor; het komt allemaal voorbij tijdens een avond waar je bij moet zijn geweest.

 

Tekst en foto’s Sonja Harkema