K.V. Westergo introduceert peuterkorfbal: “Leren samenspelen en rekening houden met elkaar”

grootbolsward-ijsselmeerkust
Afbeelding

In mei 2022 bedachten Mirna Feddema en Anouk Quarré voor hun Korfbalvereniging Westergo in Bolsward iets nieuws. Zou het niet leuk zijn om naast het kleuterkorfbal ook peuterkorfbal te introduceren? Samen met Grietje Bonnema laten ze peuters en kleuters uit Bolsward kennismaken met de bal.

Grietje Bonnema is al jaren bekend in de korfbalwereld en was meer dan dertig jaar een vaste waarde in de jeugdcommissie. Ze werkt in het onderwijs en geeft les aan kleuters: ‘’Ik ben praktisch ingesteld en doe veel vrijwilligerswerk”, vertelt ze. “Ik heb vroeger oudere jeugdteams getraind maar ben van mening dat een jongvolwassene meer geschikt is voor het trainen van de wat oudere kinderen. Die persoon moet toch het goede voorbeeld geven. Met jonge kinderen is dat anders. Zij maken er niet zo’n punt van wie er voor ze staat. Laatst kwam tijdens een training een kleuter naar me toe die met me wilde trouwen.”

Groot succes

Mirna Feddema begon op haar zesde al met korfballen en heeft onder andere bij K.V. Westergo gespeeld. Inmiddels heeft ze een zoontje van tweeënhalf en speelt ze zelf geen korfbal meer. Mirna: “We nemen hem graag mee naar het korfbalveld om hem een beetje kennis te laten maken. Op een gegeven moment kreeg ik het idee om naast kleuterkorfbal ook peuterkorfbal op te zetten. Vorig jaar heb ik samen met Anouk een pilot gedraaid om te kijken of er genoeg belangstelling voor was en of het idee wat wij in ons hoofd hadden werkte. Toen dat een groot succes bleek te zijn hebben we het initiatief doorgezet en is het balletje gaan rollen.”

Anouk Quarré is sinds vijf en een half jaar betrokken bij K.V. Westergo en is medeoprichter van het peuterkorfbal in Bolsward. Ze werkt op de kinderafdeling in het ziekenhuis en vindt kinderen helemaal geweldig: “Toen Mirna mij vorig jaar vroeg of ik samen met haar peuterkorfbal zou willen beginnen bij Westergo, wist ik het: dat vind ik leuk. We ‘trainen’ de peuters en kleuters om de week op vrijdagmiddag  van kwart over vier tot vijf uur, apart van elkaar. We laten ze vooral lekker spelen en razen en proberen ze wat balgevoel aan te leren.”

Pittenzakjes, hoepels en ballonnen

Korfbal voor kinderen van vier en vijf jaar bestaat al langer in Nederland. Ook bij K.V. Westergo kunnen kleuters al een poos terecht. Toch is dit type training bij veel mensen nog vrij onbekend. Grietje omschrijft haar kleuterkorfbaltrainingen als volgt: “De kleuters zijn op een spelende manier met de bal bezig. Van tevoren bedenk ik een training en bereid die vervolgens voor. Ook kies ik ervoor om spelletjes zonder bal te doen en train ik bepaalde spiergroepen met ze. Zo oefenen de kleuters bijvoorbeeld met evenwicht bewaren door op banken te lopen die op de kop staan en oefenen we gooibewegingen door ze pittenzakjes door hoepels te laten gooien.”

Anouk: ‘’Tijdens de peuterlessen wordt de bal langzaam geïntroduceerd. Wij gebruiken vaak ballonnen om de twee- en driejarigen te leren vangen. Een bal komt snel op je af, waardoor ballonnen verantwoorder zijn. Mirna en ik zetten voor de training wat dingen klaar en laten ze vooral lekker hun gang gaan waardoor ze leren samenspelen en rekening houden met elkaar. Ouders en pakes en beppes van de kleintjes zijn altijd aanwezig om toe te kijken. Dat is fijn, omdat we merken dat de meeste peuters weleens de kat uit de boom willen kijken. Dan gaan ouders vaak even bij de oefeningen zitten waardoor het voor het kindje makkelijker en vertrouwder wordt.”

Voor de ontwikkeling alleen maar positief

K.V. Westergo is één van de weinige korfbalverenigingen in Friesland die twee- en driejarigen kennis laat maken met elementen van het korfbal. “Het lijkt mij zeer positief voor de ontwikkeling van de peuters”, meent Anouk. “Sommige jongens en meisjes gaan niet naar een peuteropvang en komen niet veel in aanraking met andere kinderen. Hier komen ze dat wel. Tijdens het spelen met de verschillende materialen gebruiken de peuters automatisch allerlei spiergroepen, wat weer goed is voor de motorische ontwikkeling.”

“De nadruk ligt bij de peuters niet zozeer op het korfbal”, legt Mirna uit. “Dat hoeft ook nog niet. Wel gebruiken we tijdens de trainingen een zogenaamde ‘welpenkorf’. Dat is een grote lage korf. Mede hierdoor zit het korfbalelement er wel een beetje in. We hopen dat de kleintjes over een paar jaar doorstromen naar het kleuterkorfbal, zich bij Grietje verder ontwikkelen en zo op een speelse manier plezier krijgen in korfbal.”

Rond april gaan zowel de peuters als de kleuters weer naar buiten om op het korfbalveld te ‘trainen’. 

Afbeelding