Kitesurfen in Makkum met Koen van Bolhuis

“Vliegen als een vogel… De adrenaline tot in het topje van je kleine teen door je lijf voelen gieren als je secondenlang de wetten van de zwaartekracht aan je laars lapt.” Vrijheid, los van de aarde. Dat is waar kitesurfers voor gaan. Alleen is het strand bij de Holle Poarte in Makkum van 1 mei tot 1 oktober verboden gebied voor de kiters. Dit vanwege de vele andere waterrecreanten. Sinds 1 oktober staan de vele ‘die-hards’ in de kitesurfsport weer op het strand van Makkum.

Waar in Workum en Mirns kitesurfen het hele jaar is toegestaan, kan dat pas vanaf 1 oktober in Makkum Wij vroegen Koen van Bolhuis (40), oprichter en eigenaar van kitesurfschool Antix Sports in Makkum, en betrokken bij de Olympische Spelen in Parijs 2024, het hemd van het lijf over zijn passie. Daarvoor gaan we eerst terug naar het jaar 2002.

HOE HET ALLEMAAL BEGON

In 2002 ziet de dan twintigjarige Koen van Bolhuis zichzelf niet oud worden als timmerman en besluit het geluk te zoeken in de horeca op Ameland, mede omdat de bouw op dat moment in een enorme malaise verkeert. Daar maakt hij kennis met de felgekleurde kites; hoge snelheden afgewisseld met fantastische sprongen en andere technische ‘tricks’. Het ‘dit-wil-ik-ook’ gevoel maakt zich van hem meester. Het toeval wil dat een van zijn collega’s in de horeca een enthousiaste ‘kiter’ is en hem op sleeptouw neemt

Van het een komt het ander. Koen wordt meegesleurd in de draaikolk die ‘kiten’ heet, wordt in 2004 instructeur en wil daarna als ‘pro’ zijn centen verdienen. Dromen van onafhankelijkheid, vrijheid, de wereld over naar de mooiste kite-bestemmingen.

OUDE MANNEN VAN 22 JAAR

 “Doordat we van die kleine gastjes rondjes om ons, ‘oude mannen van 22 jaar’, heen zagen draaien, stonden we weer met beide voeten op de grond”, blikt Koen van Bolhuis breed lachend terug op het begin van zijn kitesurfcarrière. “Desondanks bleven we stug uren maken. In 2008 resulteerde dat in een nationaal kampioenschap van mijn maat Klaas Einte Adema. Daardoor kregen we behoorlijk de wind in de zeilen. Er kwamen sponsors op af, A-merken in kites en boards. Kortom, wij, die ‘jongens uit het Noorden’, waren van het ene op het andere moment ‘hot’.”

KITESURFSCHOOL

“Wij hadden beiden wel door dat onze houdbaarheidsdatum voor de kite-wereldtop verstreken was en zijn toen een kitesurfschool in Makkum begonnen, Antix Sports. Die naam is afgeleid van het Engelse woord ‘antics’, wat ‘capriolen’ betekent; wij hebben daar ‘Antix‘ van gemaakt, de X-Factor zeg maar. Begonnen in een klein autootje, drukker, drukker, drukker. Wij zijn zelfs een periode de grootste kitesurfschool van Nederland geweest. Het werd zo druk met marketing, reparatie en vervanging van materieel, de boekhouding, belastingen, personeelsadministratie en ‘brandjes blussen’, dat we zelf niet meer aan kiten toekwamen. Klaas Einte is er drie jaar geleden mee gestopt en ik heb de school teruggebracht naar ‘behapbare proporties’, maar met iets meer diepgang en persoonlijke aandacht.”

TRAINER-COACH VAN DE OLYMPISCHE KNWV PLOEG

“Wat het mooie is aan kitesurfen? De vrijheid, de spanning van ‘living on the edge’, elke keer weer opnieuw je grenzen opzoeken en de adrenaline kick als dat lukt.” De kitesurfschool is inmiddels een opleidingsinstituut geworden. “We zijn lid van het KNWV. Bovendien werd ik deze week gebeld door het KNWV of ik trainer-coach wilde worden van de Olympische selectie voor 2024 in Parijs, want kitesurfen is over twee jaar een olympische sport.”

Tekst: Wim Walda
Beeld: Wim Walda / Anix Sports