MUZT terug in Theater Sneek - “Ik ben helemaal vrij, net als Belle”

MUZT stond in april in Theater Sneek met 'Beauty and the Beast'. Meer dan zestig musicaltalenten schitterden op het grote podium. Nynke Pauluis uit Sijbrandaburen speelde de mooie Belle. Sneker Ludo Nieuwenhuis was de gespierde Gaston op wie Belle maar niet verliefd wil worden, met alle gevolgen van dien.

“Velen kennen 'Beauty and the Beast' van de Disney-tekenfilm, maar het is een heel oud Frans verhaal”, vertelt Ludo Nieuwenhuis. “Een echte klassieker. Overigens wel een heel vooruitstrevende. Het verhaal gaat over het echte leven met thema's die ook vandaag spelen. Zo wil Belle een zelfstandige vrouw zijn, terwijl Gaston zeer ouderwets is. Daarnaast gaat het onder andere over ophitsing van de maatschappij, buitensluiting en 'MeToo'. De musical is voor alle leeftijden en zeker niet kinderachtig. De muziek is ook prachtig. Ik krijg telkens weer kippenvel van als ik 'Kom erin' hoor.”

 

Meest geliefde musical ooit

Volgens kenners is Beauty and the Beast zelfs de meest geliefde musical ooit. Nynke Pauluis is inmiddels helemaal verkocht. “Tot een paar maanden geleden kende ik het verhaal niet zo goed. Ik heb de musical vroeger gezien, maar was toen zes jaar oud. Dat was trouwens ook een MUZT-voorstelling. Het is de tweede keer dat MUZT hem speelt, deze keer is hij veel grootser.”

Tijdens de onthulling van de musical aan de leerlingen van MUZT, afgelopen december, werd gelijk de rolverdeling bekend gemaakt. Bij Nynke sloeg de twijfel toe. De hoofdrol spelen voor telkens zeshonderd man, geen punt. Daar was ze wel naartoe gegroeid in de vier jaar bij MUZT. Maar zou Belle wel bij haar passen?

 

Eigen draai

Nynke: “Ik dacht dat ik een prinses moest spelen, een kinderlijke rol met een hoog stemmetje.” Emma Watson, bekend van de Harry Potter-films, overtuigde haar. “Zij speelt Belle in de Hollywoodfilm van het verhaal, een normaal meisje. Ze spreekt heel gewoon en zegt wat ze denkt. Heel herkenbaar.” Ludo heeft de speelfilm bewust genegeerd. “Ik wil er mijn eigen draai aan geven. Dat doen we trouwens altijd bij MUZT. We stoppen eigentijdse grapjes in onze musicals. Sommige bedenken we al bij de eerste scriptlezingen, andere ontstaan spontaan tijdens het repeteren. Bij MUZT heb je veel bewegingsvrijheid.”

 

Grote familie

'Beauty and the Beast' vormt voor Nynke en Ludo het sluitstuk bij MUZT. Tijdens de vier jaar van de opleiding zijn ze erg veranderd. “Je kunt hier helemaal jezelf zijn”, vertelt Ludo. “Falen mag. Je wordt dan niet raar aangekeken. Dit heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven. Je leert bij MUZT omgaan met mensen en emoties. Het klinkt misschien wat zwaar, maar het maakt het leven wat makkelijker.”

Nynke knikt. “Bij MUZT moet je je kwetsbaar op durven stellen. Hierdoor word je zeer close met elkaar. We zijn echte vrienden geworden die veel met elkaar optrekken. Iedereen is zo leuk en lief, ook de docenten. Het is één grote familie. Dat geeft veel energie. Dat de lessen tijdens de lockdowns online doorgingen, was dan ook heel fijn.”

 

Kostuums

De MUZT'ers komen uit heel Friesland. Er is dan ook geen musicalopleiding in de provincie met dezelfde ervaring en professionaliteit. De jongeren tussen de 12 en 18 jaar krijgen eerst een half jaar lang les in zang, dans en spel. Vanaf eind december wordt er toegewerkt naar de musical. Ondertussen gaan zo'n veertig vrijwilligers aan de slag met de decors, kostuums en rekwisieten. In maart komt alles bij elkaar en wordt er in kostuums gerepeteerd. Ludo kan niet wachten. “Gaston is zeer gespierd, maar ik ben dat in de sportschool niet geworden”, lacht hij. “Ik heb een opgepompte outfit nodig en word helemaal ingepakt.” Nynke heeft een deel van haar kostuum al aangehad: de ballerina’s. “Daarmee voel ik mij gelijk Belle, want ik draag ze zelf nooit. Met de decors er straks bij komt het letterlijk en figuurlijk allemaal tot leven.”

Voor beiden smaakt MUZT naar meer. Niet zo vreemd, want meerdere leerlingen werden daarna toegelaten bij musicalvervolgopleidingen als de Frank Sanders Akademie en schitteren in grote producties. Ludo doet binnenkort auditie voor het conservatorium voor muziektheater. “Naast het spelen vind ik het bedenken en maken van musicals leuk. Ik krijg daar de ruimte om mij in verschillende richtingen verder te ontwikkelen.” Nynke zit in vwo5 van Csg Bogerman. “Ik weet nog niet of ik verder wil met musical. Maar ik voel geen druk door het succes van mijn voorgangers. Ik ben helemaal vrij in wat ik wil. Net als Belle.”



Tekst en foto's: Casper Ferweda