Regeling Empatec komt onder financieel toezicht na miljoenentekort

SNEEK-De regeling tussen sociale werkvoorziener Empatec en zes Friese gemeenten komt onder preventief financieel toezicht van de provincie. De begroting had voor 15 december aangeleverd moeten worden, maar dat is niet gebeurd.

Het toezicht houdt in dat de provincie het komende jaar betrokken blijft bij de regeling, en met de gemeenten om tafel gata om ervoor te zorgen dat de financiële stukken van de sociale werkvoorziener eerder en op tijd bij de gemeenten en de provincie binnen komen.

Empatec verzorgt in zes gemeenten de werkvoorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gaat om Súdwest-Fryslân, Harlingen. Waadhoeke, De Fryske Marren, Terschelling en Vlieland.

Het sociale werkbedrijf had vorig jaar een tekort van vijf miljoen euro. Dat bedrag moest doot de zes gemeenten bijgepast worden. Súdwest-Fryslân moest het meeste betalen, omdat die gemeente de meeste mensen aan het werk heeft bij Empatec. De gemeenteraad kondigde een paar weken geleden een raadsenquête aan over de financiële tekorten van de werkvoorziening.