Singer-songwriter YVI komt voor ‘t Gala weer naar Sneek“Als mensen huilen, heb ik het goed gedaan”

grootbolsward-ijsselmeerkust
Afbeelding

Singer-songwriter YVI, alias Diederick Brandsma, keert in oktober terug naar Sneek, de plek waar hij als tiener muzikaal werd gevormd. Op ‘t Gala speelt hij verhalende, melancholische, maar ook troostende liedjes over onzekerheid, twijfel en verdriet: “Ik hoop dat mijn liedjes mensen verder brengen.”

“Een verhaal vertellen op een pure manier is voor mij altijd de leidraad geweest”, zegt Diederick (28). “Zo luister ik zelf ook naar muziek. Als ik geloof wat er in een liedje gezegd wordt, raakt het mij.” Diederick – die op zijn tiende van Buitenpost naar Sneek verhuisde en tegenwoordig in Zwolle woont – werd uitgeroepen tot ‘beste singer-songwriter van Noord-Nederland’ en haalde de halve finale van De Grote Prijs van Nederland. Als YVI treedt hij solo op of met een band. Zijn stem en liedjes doen denken aan Damien Rice, de bandarrangementen aan Bon Iver en Elbow. Toen zijn toenmalige Bogerman-muziekdocent Anne Oosterhaven hem onlangs benaderde voor ‘t Gala was hij gelijk enthousiast. “Anne is altijd bezig met projecten die eigenlijk veel te groot zijn, met allemaal drukte. Daar heb ik wel zin in! Leuk ook om weer mensen van vroeger te zien.”

 

Ontdekt op Bogerman
Het was Oosterhaven die tijdens een muziekles opmerkte dat Diederick goed kan zingen. De scholier drumde in de Bogerman Bigband, maar was zo dapper geweest om een filmpje van zichzelf op te nemen waarin hij ‘Where Did You Sleep Last Night’ van Nirvana zingt en dat op YouTube te zetten. “Twee meisjes lieten het horen in de klas en maakten er grappen over. Dat vond ik vervelend. Maar ik had niet door dat Anne het ook had meegekregen. Hij zei toen niks. Later dat jaar vroeg hij me om te zingen bij twee grote concerten: een nummer van Coldplay in de Martinikerk en een liedje van Paul de Leeuw samen met het Nederlands Blazers Ensemble in de Harmonie.” Het zette iets in gang. “Het drummen vond ik leuk, maar ik merkte dat ik mijn hart meer kwijt kon in het zingen, gitaarspelen en liedjes schrijven”, gaat Diederick verder. “De twee optredens waren een bevestiging. Hier voelde ik mij krachtig bij. Ik ben daarna meer gaan zingen in bandjes. Bijvoorbeeld in Big Blind van kunstencentrum Atrium, waar ik drumles volgde.” Na zijn eindexamen werd Diederick toegelaten tot conservatorium Codarts in Rotterdam, waar hij zich specialiseerde in zang en songwriting. “Daar vindt mijn huidige muziek zijn oorsprong en is YVI ontstaan. Hierdoor voelt het voor mij alsof ik uit Sneek vertrok als drummer en straks weer terugkom als zanger.”

 

Twarres en Nirvana

Diederick vertelt dat hij als baby al vrolijk ‘meezong’ met muziek. Terugblikkend op zijn kinderjaren: “Mijn vader was bij Rabobank adviseur van Twarres-zangeres Mirjam Timmer en ik werd een groot fan van hen. Vooral hun verdrietige liedjes vond ik mooi. Maar ineens waren daar de Red Hot Chili Peppers. De hardere muziek werd mijn passie en ik verruilde keyboardles voor drumles.” Daarmee was de muzikale reis niet ten einde. Diederick raakte in de ban van Nirvana en vooral van hun rustige optreden bij MTV Unplugged. De vader van een schoolvriend hielp hem verder op pad. “Hij luisterde veel naar alternatieve muziek en zo ontdekte ik bands als Bon Iver en Radiohead.” Artiesten die niet de vrolijkste liedjes spelen, aldus Diederick. “Ik heb mij altijd aangetrokken tot de treurige sfeer. Niet op een depressieve manier, maar als troost. Muziek waar ik graag naar luister, belicht wat mensen vaak proberen te verbergen. Het geeft herkenning. En alles waar je herkenning in vindt, vormt je identiteit.” Daarom wil Diederick ook graag zijn persoonlijke ervaringen delen. “Bijvoorbeeld over de liefde. Een relatie is heel fijn, maar zorgt bij mij ook voor veel gedachtes en onzekerheden. Ik probeer mijn publiek wat mee te geven, dat ze zichzelf herkennen. Soms zie ik mensen huilen. Dat mag. Dan heb ik mijn werk goed gedaan.”

 

Endring
De muziek van YVI – te vinden op Spotify – werd gaandeweg rijker en gelaagder. “Een mooi liedje is belangrijk, de aankleding ook”, zegt Diederick. “Dan kun je nog steeds elk woord geloven.” Maar net zo graag speelt hij liedjes met alleen een gitaar. “Een arrangement kan ook ruis zijn en je van de boodschap afleiden. Met één akkoord en een goede tekst valt een verhaal ook goed te vertellen.” 
Momenteel vormt hij samen met Gerwin Weidenaar ‘Endring’ (Noors voor verandering). “Gerwin zat ook op Bogerman en we speelden samen in een bandje. Gerwin ging sounddesign studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ik werd toegelaten tot het conservatorium. Vier jaar geleden hebben we elkaar muzikaal weer ontmoet. Gerwin had voor een project een zanger nodig. Toen onze relaties op hetzelfde moment uitgingen, zijn we samen fanatiek muziek gaan maken. Onze eerste EP is bijna klaar en binnenkort volgt er een huiskamertour.”