Clubman Marten Sjoerds, vv Workum: “Eerst denk je aan ik, dan aan je team en nu alleen nog maar aan de club”

WORKUM - Het is voorjaarsvakantie en Marten Sjoerds is thuis. Normaal gesproken geeft hij les aan de Maritieme Academie in Harlingen als docent Nederlands. De ontvangst is hartelijk, maar ook direct wordt op het hart gedrukt: “Het moet niet om mij gaan, maar om de club.” Uiteindelijk blijkt dat voetbalvereniging Workum Marten Sjoerds mag koesteren.

“Het moet niet over mij gaan”, begint Marten Sjoerds. “Ik ben maar een kleine schakel in de voetbalvereniging, maar ik vertel graag over de vereniging. Voor mij is het een proces geweest. In de jongere jeugd ben je voornamelijk met het ‘ik’ bezig, in de periode erna is het vooral het team wat belangrijk is en nu kijk ik met een blik wat voor de vereniging het beste is. Dat heeft met referenties te maken, dus wat zijn je ervaringen enerzijds, maar ook met de leeftijd. Je gaat dingen toch steeds meer zien vanuit het grote geheel.”

Vv Workum

Het bloed wat door de aderen van Marten Sjoerds stroomt is niet alleen rood van de samensmelting van de biologische kenmerken. “Ik heb van mijn zeventiende tot ver in de dertig nog wedstrijden in het eerste elftal gespeeld, ik ben jeugdtrainer en leider geweest en heb op alle mogelijke niveaus gespeeld. De tijden in de eerste klasse, maar ook in de vierde klasse. Dan krijg je natuurlijk wel een band met de vereniging, waarbij ik direct moet aantekenen dat er voor mij ook andere dingen buiten het voetbal zijn. Na de komst van onze drie kinderen is het niet alleen meer vv Workum, want mijn dochter volleybalt en één van mijn zoons zit in de jeugdopleiding bij SC Cambuur. Ik ben dus regelmatig aan het kijken bij hen, wat niet wil zeggen dat ik niet meer op het sportcomplex kom.”

Ambitie

“Als je naar de komende jaren kijkt dan hebben we een paar goede leeftijdsgroepen die eraan zitten te komen. De afgelopen jaren hebben we vooral de keuze gemaakt als vereniging om de jeugd omhoog te laten gaan door middel van alles goed op orde te hebben in de jeugd en de begeleiding daaromheen. Als dat allemaal op de rit is, dan pluk je daar uiteindelijk wel de vruchten van, als je het mij vraagt. Vroeger speelde Workum op een hoger niveau met het eerste elftal, daarna is het wat afgedaald, maar uiteindelijk denk ik dat we, als vereniging, een stabiele tweedeklasser kunnen worden. Daarbij is het dan zonde te constateren dat we afgelopen, afgebroken, seizoen niet mochten promoveren. Desondanks zou het mooi zijn dat de club de aantrekkingskracht heeft voor de mensen uit Workum en wellicht daar net iets buiten.”

Ontwikkelen

Sjoerds, topscorer aller tijden van het eerste elftal bij vv Workum, is jarenlang actief geweest binnen de voetbalvereniging. “In mijn tijd bij het eerste elftal was je naast speler in het eerste eigenlijk ook actief binnen de vereniging. Je was trainer, begeleidde een team, deed eens wat hand- en spandiensten voor de vereniging. Dat is in de tijd wel veranderd, terwijl ik denk dat het juist voor nog meer onderlinge binding kan zorgen. Die band binnen een team of tussen verschillende teams zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd een stapje extra wilt zetten voor een ander binnen de vereniging. Dat willen wij ook uitstralen binnen de vereniging, we doen het met zijn allen. Zo heeft het bestuur een functie, een trainer en alle anderen. De ambitie en rode draad is om zoveel mogelijk jongens vanuit de jeugd naar de senioren te laten gaan en daarin maken we zeker stappen.”

Kunstgras

Eén van de vele ontwikkelingen die de afgelopen jaren zijn uitwerking heeft gehad is het kunstgras. ”De spelers van nu weten niet meer beter”, volgens Sjoerds. “Door de ondergrond van kunstgras kun je vrijwel altijd trainen. Vroeger, toen ik zelf speelde, stonden we op het trainingsveld met de enkels in de blubber te trainen. Die ontwikkeling is natuurlijk een groot voordeel voor de huidige tijd. Daarnaast hebben we een actieve, jonge trainersgroep op dit moment. Zowel in de jeugd als ook bij het eerste elftal. Bij het eerste elftal werkt dat zeer verfrissend als ik de jongens zie trainen. Met een andere denkwijze, een andere benadering. De ontwikkeling van trainers, ervaringen en invloeden is voor spelers interessant. Zeker wanneer je iets ouder bent en je op eigen wijze weer de nieuwe generatie kunt beïnvloeden.”

Spiegelen

Vanuit de periode dat Sjoerds zelf nog speelde zijn er meerdere dingen die hem zijn bijgebleven. Vanuit zijn functie als docent en vader van sportende kinderen kijkt hij nu anders naar de sport. “Vroeger kregen wij gewoon een bepaalde opdracht en die moest je uitvoeren. De trainer zei iets en je deed als speler wat hij zei. Tegenwoordig zit ik wel eens op de bank te kijken naar een wedstrijd en hebben we het over hoe een bepaald team druk zet. Het proces waarin de jeugd tegenwoordig zit, waarin het meedenkt over een bepaald onderdeel binnen het voetbal of op school, is heel anders geworden. Nu stellen de trainers of docenten de vragen. Door dat spiegelen krijg je een interessante dynamiek waardoor kinderen, en dus ook spelers, in het eigen leerproces worden meegenomen.”

Gezellig

Door de betrokkenheid binnen de vereniging van de leden maakt volgens Sjoerds de gehele club een mooie ontwikkeling door. “Gezelligheid en plezier staan bovenaan. Denk bijvoorbeeld aan het na een wedstrijd even in de kantine napraten met een borrel, of de kinderen die met een lach op hun gezicht van het veld afkomen. Dat zijn de momenten die je als vereniging koestert. We zijn dan ook heel blij met alle dingen die nu nog wél kunnen, met name voor de jeugd. Die gezelligheid, het gevoel dat je bij vv Workum wilt horen, dat is enorm belangrijk. Ook voor de toekomst van de club.”

Sponsoring

In de afgelopen periode zijn er, door de coronaperikelen, steeds meer verhalen omtrent de financiële huishoudingen bij sportverenigingen naar voren gekomen. Bij sommige clubs staat het water tot aan de lippen. Bij de voetbalvereniging uit de gelijknamige stad is dat volgens Sjoerds niet aan de orde. “Wij hebben hier echt een levendige groep ondernemers die ervoor kiest om de vereniging te steunen. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee. Onlangs zijn er weer verschillende acties geweest en is de actie van de supermarkt ook weer gaande. Dat zorgt altijd voor redelijk wat inkomsten. Vanuit een particulier werd er zelfs een volledig nieuw pupillenveld aangelegd, inclusief licht. Vanuit deze sponsoren, waarvan sommigen specifiek de jeugdafdeling financieel willen helpen, zorgen wij als vereniging weer voor de vele voorwaarden, zoals materialen, kleding enzovoorts. In deze huidige, ietwat rare, periode blijven de sponsoren de club trouw is onze ervaring. Fantastisch, toch?” 

Derby’s

In het verleden speelde Marten Sjoerds vele derby’s. In de regio bijvoorbeeld tegen Oeverzwaluwen, Makkum en Heeg. “Ik heb wel eens het idee gehad dat teams tegen ons altijd net een stapje extra konden doen. Zo heb ik eens met een trainer gesproken die zei: ‘Jullie kwamen met de bus, terwijl we in de derde of vierde klasse speelden. Dan hoefde niemand ons meer te motiveren.’ Net als tijdens de herindeling van de gemeente Nijefurd.