Dytmer Hettinga en Astrid Jorna-Van der Werf: “Een duo-voorzitterschap is ideaal”

BOLSWARD - Het was misschien even wennen voor de leden van SC Bolsward, maar inmiddels is die gewenningsperiode wel voorbij. 

De club heeft namelijk twee voorzitters, te weten Dytmer Hettinga en Astrid Jorna-Van der Werf. Naar eigen zeggen een ideale combinatie gezien elkaars kwaliteiten.

“We hebben eerder in een commissie gezeten waarbij we elkaar al goed aanvulden", verklaart Dytmer Hettinga het duo-voorzitterschap. "Dat ging eigenlijk op een heel natuurlijke wijze. Toen we kandidaat werden hebben we gezegd dat de voorwaarde was dat we het gezamenlijk zouden gaan doen."  Astrid Jorna-Van der Werf vult aan: “Je moet kijken naar de sterke punten van beiden. Het verbinden en versterken van elkaar is het belangrijkste.”

Astrid Jorna-van der Werf is in het dagelijks leven werkzaam als directrice van een integraal kindcentrum (IKC) in Leeuwarden. Dytmer Hettinga is als manager werkzaam in het noorden en oosten van het land.

Organisch

De door Dytmer Hettinga genoemde commissie werd tijdens de coronaperiode samengesteld om de sportclub in Bolsward weer een boost te geven. Jorna-van der Werf: “Het was gericht om te kijken naar waar we stonden en waar we naartoe wilden, zowel sportief als clubbreed. Daar hebben we enkele speerpunten benoemd en vanuit die ervaringen hebben we ons, uiteindelijk, kandidaat gesteld voor deze functie. Wij denken dat we genoeg van elkaar afwijken om zodoende ook complementair aan elkaar te zijn en we denken veel hetzelfde over veel onderwerpen.”

Dytmer Hettinga: “Ik ben iets minder het gezicht naar buiten toe. Astrid is echt veel bij de club en zeker op zaterdag is dat wel een belangrijk punt. We hebben overigens geen echte strikt omlijnde taakverdeling gemaakt verder. Het gaat heel organisch tot nu toe.”

Voetbal

“Buiten het sociale aspect wat we als sportclub koesteren zijn we natuurlijk allereerst een voetbalvereniging”, zegt Dytmer Hettinga. “Ik ben daarin zelf voetballer geweest bij één van de fusiepartners die nu een vereniging zijn geworden. Wat dat betreft heb ik het nooit helemaal losgelaten. Natuurlijk hebben we ook gezegd wat we op sportief vlak in de toekomst willen behalen. Of dat haalbaar is op korte termijn, is natuurlijk nog maar de vraag. Het gaat uiteindelijk ook niet om binnen een jaar iets te presteren maar juist om de ontwikkeling die daarmee gepaard gaat, of het nu de jeugd is of dat het de dames of de heren betreft.”

Sportpark

In één van de voorgaande edities van dit blad kwam de onderhoudsploeg van SC Bolsward aan het woord over het sportpark. Hete sportpark is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Beide voorzitters zijn het hierover eens: “Dat willen we graag zo houden. Het is een doorgang voor veel mensen, maar met name het gevoel dat iedereen op het sportpark kan komen om te voetballen is voor ons belangrijk. We zijn een voetbalclub en willen dat ook uitstralen in Bolsward en de regio daaromheen. De jeugd heeft immers de toekomst.”

Jeugdvoetbal

Bij de voetballende jeugd heeft SC Bolsward wensen op sportief vlak, maar het zijn geen harde of concrete doelstellingen. Hettinga hierover: “We zouden het mooi vinden om onze teams op termijn in de divisies te hebben spelen. Eerder hebben we ongeveer zo’n gelijke uitspraak gedaan richting de Hoofdklasse. Je moet echter soms ook een klein beetje geluk hebben. In de jeugd heb je namelijk te maken met leeftijdsklassen en soms heb je een goede ploeg, maar zijn er ook nog drie andere clubs in de competitie, die dat ook hebben. Is dat niet het geval, dan is de kans op promotie net wat hoger.

Je merkt inmiddels wel dat SC Bolsward ook aantrekkelijk geworden is voor spelers die graag op een hoger niveau willen spelen en uit de regio komen. Het is niet zo dat we ze benaderen, maar ze maken de stap zelf omhoog. Daarbij hebben we ook een kader dat we moeten aanvullen: hoe meer teams, hoe meer werk. We zijn zeer tevreden over hoe dat gaat.”

Seniorenvoetbal

Binnen de sportclub uit Bolsward is er voor wat het seniorenvoetbal betreft wel een verlangen. Hettinga:  “Dan hebben we het bijvoorbeeld over het spelen in de derde klasse. Wat ons betreft gaat dat zo snel mogelijk gebeuren, maar kom maar eens uit de vierde klasse. Daar is het toch wel een stapje om te maken want veel ploegen stellen zich in om tegen de topploegen in de competitie te spelen.”

Jorna-van der Werf vult aan: “Ook hierbij is het geen harde eis om binnen een jaar te promoveren, maar we zijn er als vereniging wél klaar voor. Het gaat allemaal om de ontwikkeling van een team en individuele spelers en uiteindelijk gaat dat hopelijk ook gepaard met één van onze pijlers, namelijk met plezier."

Vrouwenvoetbal

"We hebben gelukkig ook een vrouwenafdeling en dat gaat ook heel goed", vervolgt Astrid Jorna-van der Werf. "Je merkt dat het ook steeds meer onderling leeft. In de kantine krijg je, met de gezelligheid van andere ploegen, ook weer een andere sfeer. In die kantine heerst er veel bedrijvigheid en gezelligheid, wel binnen de regels omtrent Covid-19 natuurlijk. Je merkt dat er een kentering is gekomen, de afgelopen seizoenen. Het eerste elftal wordt steeds meer bezocht door de jeugdleden omdat er ook oud-jeugdspelers inmiddels zijn doorgestroomd naar dat elftal. Dat is natuurlijk heel gaaf om te zien. Daarnaast is er gekozen voor één speeldag op prestatieniveau, op zaterdag, waardoor de jeugd ook kan blijven kijken bij de volgende wedstrijd.”

Sponsoren

Tijdens de lockdowns heeft SC Bolsward absoluut niet stilgestaan in de ontwikkeling van sportpark het Bolwerk. Ook de sponsoren zijn, op een enkele na, gebleven. Hettinga: “We zijn eigenlijk supergoed bedeeld met onze sponsoren. De binding met de club hierin is ook erg belangrijk. We hebben een heel goed commercieel team wat vanuit de vereniging ook naar de sponsoren toegaat om zo een band te houden. Waar mogelijk ondersteunen we ook graag onze sponsoren door bijvoorbeeld eens iets terug te doen in ruil voor voor de sponsoring.”

Blauw Rood '20

Ruim anderhalf jaar geleden besloot SC Bolsward over te gaan naar één prestatieteam. Na stemming werd dit uiteindelijk de zaterdagafdeling. Niet ieder lid was hiermee content en uiteindelijk is er een nieuwe vereniging opgericht, te weten Blauw Rood ’20.

“We gunnen het ze van harte om lekker te voetballen en wij zijn ook absoluut niet haatdragend naar deze nieuwe vereniging. We hebben gewoon goed en normaal contact binnen de besturen”, besluit het duo.

Door: Joeri van Leeuwen