Gratis ASM-workshop bij VV Makkum

Foto: ASM

MAKKUM - Multiskills Friesland organiseert op vrijdag 10 september van 19.00 uur tot 21.00 uur een ASM-workshop in de voetbalkantine van Makkum.

Lennart Adema, één van de enthousiaste ambassadeurs van het ASM-concept, nodigt iedereen die zich inzetten in de sport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg van Makkum en omstreken uit om kennis te maken met de uitgangspunten van dit concept. Deelname aan deze workshop is gratis.

Het Athletic Skills Model is gebaseerd op denken vanuit vaardigheden, concepten en competenties. “Daarmee,” zegt Adema, “ kunnen andere spelvormen, activiteiten, oefenvormen en sporten worden ontwikkeld die bijdragen aan een optimale talentontwikkeling. Oplossingen van de ene sport worden bewust en onbewust overgenomen in een andere sport, waardoor een uitwisseling ontstaat op technisch, tactisch, conditioneel, strategisch en mentaal gebied. Met deze gerichte aanpak kunnen programma’s op maat worden gemaakt voor elke vorm van sport en bewegen en voor iedere beweger en voor elk niveau.”

Het ASM is bedacht door René Wormhoudt. Hij zag in zijn werk bij Ajax al in 1995 dat er op jeugdige leeftijd goede voetballertjes rondliepen, die echter nog geen atleten waren. “Alsof ze een mooi stuk op de piano konden spelen, maar nog geen muzikanten waren.” Samen met de wetenschap ontwikkelde hij een andere manier van denken over bewegen. Dat resulteerde in een nieuw model voor iedere beweger in de sport, de gezondheidszorg, het bewegingsonderwijs en de sector kunst en cultuur. Momenteel wordt het gebruikt door sportkader, LO-docenten en fysiotherapeuten.

Professor Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, vindt de Skills Garden bij uitstek geschikt om te voldoen aan zijn formule, dat ieder mens minstens dertig minuten per dag moet bewegen. ”Om de witte stof, de verbindingen die signalen doorgeven, optimaal te laten functioneren moet iemand nieuwe en uitdagende dingen doen die moeite kosten. Dat gebeurt bij het ASM-concept.”

Aanmelden voor de gratis workshop kan via lennart.adema@gmail.com. Vermeld daarbij je naam en de organisatie of instantie waarvoor je je inzet en/of werkt.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws