Nationale Fierljep Manifestatie viert 34e editie met 200 deelnemers

Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip
Foto: Wim van der Meer

IT HEIDENSKIP - De Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip wordt gezien als het officieuze Open NK. Tweehonderd deelnemers uit binnen- en buitenland hebben zich aangemeld. Via kwalificatieronden komen de beste atleten zaterdagavond om 19.00 uur in de finale voor de vijf hoofdprijzen.

De deelnemers kunnen zich plaatsen door in de voorrondes over een drempelafstand te springen. Iedereen die eens een echte wedstrijd wilde springen, kon zich inschrijven om mee te doen aan de NFM. 's Ochtends om 09.30 uur begon de beginners en avonturiers. Daar doen 88 deelnemers aan mee.

's Middags vanaf 13.00 mogen ook wedstrijdljeppers van Fryslân (FLB) en Holland (Polsstok Bond Holland) proberen zich te plaatsen voor de finale. Dat zijn maar liefst 112 ljeppers. Wie de drempelafstand haalt, gaat door naar de finale. De finale is 's avonds om 19.00 uur.

Vier finalesprongen
In de finale zit nog een selectiemoment. Na twee rondes blijven alleen de sterkste 24 ljeppers over voor nog twee finalesprongen. Die 24 ljeppers (8 mannen, 4 vrouwen, 4 junioren, 4 jongens en 4 meisjes) gaan dan de strijd aan om de vijf NFM-titels.

Kanshebbers
Favoriet bij de mannen is Rian Baas uit Utrecht. Hij sprong dit jaar al 21,95 meter, de een-na-verste sprong ooit. Ook Nederlands recordhouder Jaco de Groot (22,21 meter) doet mee. Voor Fryslân zijn de broers Galama en Rutger Piersma kanshebber.

Sytse Bokma maakte eerder dit jaar indruk in It Heidenskip met een PR van 21,13 meter. Outsider is oud-kampioen Bart Helmholt uit Noardburgum. Helmholt heeft nog altijd het schansrecord in It Heidenskip in handen (21,64 meter).

Bij de vrouwen zijn Marrit van der Wal en Tessa Kramer favoriet. Van der Wal is titelverdediger en Kramer won in 2018. Hanneke Westert is topfavoriet bij de meisjes. Zij verbeterde het Nederlands meisjesrecord dit seizoen al naar 16,78 meter.

Drempelafstanden per categorie voor finales NFM

Categorie Drempelafstand
Heren 18 meter
Dames 15 meter
Junioren 17 meter
Jongens 16 meter
Meisjes 14 meter


De finales van de 34e NFM zijn zaterdag live te volgen bij Omrop Fryslân via een livestream. Het commentaar komt van oud-ljepper Hendrik Murk Haanstra en sportverslaggever Freark Wijma. De livestream begint om 19.00 uur.

Bron: Omrop Fryslân