Ontspannen sloeproeien bij de IJsselmeerminnen

MAKKUM - De Roeivereniging IJsselmeerminnen zoekt nieuwe leden en vrijwilligers. De vereniging is opgericht op 8 oktober 2013 in Makkum en roeit in een prachtige authentieke sloep, de Pulp Fiction.

“Bij de IJsselmeerminnen kun je op een ontspannen recreatieve manier sloeproeien. Het wedstrijd seizoen duurt van april tot het eerste weekend van november. Daarnaast proberen wij, zolang het weer het toelaat, door te roeien in de winter,” zegt voorzitter Hendrikes Adema die benadrukt dat gezellig aan bewegen doen absoluut voorop staat binnen de vereniging.

“We zijn niet primair gericht op comfort. Sloeproeien is altijd wel een beetje afzien.” Dat wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door de situatie in het boothuis. De IJsselmeerminnen zijn gehuisvest in Makkum, achter de loods van de Gebroeders Hogeboom. Hier vanuit starten de trainingen op woensdagavond. “De locatie is weliswaar goed bereikbaar met auto of fiets, maar er is geen eigen accommodatie voor omkleden, douchen, toiletgebruik of een bar. Dit maakt onze sport wel lekker primitief en eenvoudig en op deze manier kunnen we de contributie laag houden.”

Aan de andere kant wordt wél veel aandacht besteed aan de gezelligheid. “Meestal wordt woensdagavond na de training een borrel genuttigd in café Romano,” zegt Adema. “Hier zijn we altijd welkom voor een drankje en een hapje. Stinkend naar zweet of niet. En we kunnen dan trots kijken naar de tentoonstelling van onze gewonnen bokalen.”

Onze leden

Er zijn slechts weinig IJsselmeerminnen. Eén of twee keer per week wordt een aantal kilometers op het IJsselmeer geroeid. Per jaar neemt men deel aan ongeveer 12 wedstrijden, zowel in Friesland als elders in het land. Adema: “We hebben bewust voor dit formaat vereniging gekozen om alles minimalistisch te houden. We zijn een stel dames en een heer, die eigenlijk maar één doel hebben: lekker met elkaar sporten in de buitenlucht. Mooie bijkomstigheid is dat we toch fanatiek genoeg zijn om hele leuke prestaties neer te zetten in de competitie en op zich zelf staande wedstrijden.”

“Alle leden hebben een rol binnen onze vereniging. Dit kan variëren van het meehelpen bij het te water laten van de sloep, het schilderen van de riemen, het schrijven van wedstrijdverslagen of het onderhoud van de sloep of het botenhuis.

Of je nu zestien jaar bent of 56, roeien is voor iedereen. Bij mooi weer of met wind en regen, het gevoel als je met je sloep door het water glijdt is niet te beschrijven, dat moet je ervaren!”

“Tijdens het roeien zit je op een bankje met je voeten in een steun. Desondanks worden toch alle spieren getraind, omdat deze bij iedere slag worden aangespannen. De kans op blessures is klein omdat je lijf geen harde klappen of onverwachte draaiingen hoeft op te vangen. Het lijkt een zware sport voor de rug, echter als de beweging op de juiste manier en met de juiste houding uitgevoerd wordt is het juist erg goed voor je lijf. De meeste roeiers merken dat hun houding (zitten, staan, lopen) verbetert na een aantal trainingen. Roeien is dus een veilige sport voor alle leeftijden.”

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws