Team Wybe zet onmacht om in kracht
Met waterfiets langs elf steden voor het goede doel

Op het moment van dit interview is het 19 mei, ruim twee weken voor het pinksterweekend 2022. We hebben een afspraak met Douwe de Vries en Hessel Fekkes, betrokken bij Team Wybe uit Koudum. Typerend voor alles en iedereen rond het project 'Team Wybe Wetterfyts 11-Stedentocht’, is dat Hessel Fekkes, constructeur van de fiets eigenlijk helemaal niet op de foto wil. “Het gaat niet om mij, het is het doel dat ik steun”, zegt de Koudumer. Douwe de Vries kan er smakelijk om lachen en zegt: “Eerst maar even over ons volgende project.”

Wybe Leenstra (1977-2014)

“Wybe Leenstra was een goede maat van mij", vertelt Douwe de Vries. "Hij werd in 2013 ziek. Er werd een hersentumor bij hem gediagnostiseerd en hij kreeg meteen te horen dat de prognoses heel slecht waren. Toen Wybe zo ziek was, zocht ik hem alle weken op. Per week zag ik dat zijn gezondheid achteruit ging. Als ik Wybe vroeg hoe het met hem ging was zijn antwoord altijd hetzelfde: ‘Stabiel slecht!’ De onmacht die we als vrienden voelden probeerden we als vrienden en vriendinnen van Wybe en Wieke Fekkes, zijn vrouw, om te zetten in kracht. We zijn Team Wybe geworden om zoveel mogelijk mensen met ons te verbinden en samen geld op te halen voor kankeronderzoek. Dat verbinden is voor ons als groep ook essentieel.”

Drie maanden na Wybe zijn overlijden in 2014 kreeg ook Wieke kanker, maar na behandeling is Wieke inmiddels ‘schoon’ verklaard.

 

Elk jaar een actie

Na de diagnose kanker willen mensen maar één ding horen: dat je beter kunt worden. Onderzoek is het belangrijkste in dit proces, en daarvoor is veel geld nodig. Om zoveel mogelijk geld te genereren organiseren de maten van Wybe Leenstra elk jaar een actie. Er zijn al vele Team Wybe-acties geweest: meedoen aan de Alp d’Huzes, eigen wielerfeesten, een bierfiets-marathon, een bierfiets-elfstedentocht - overigens zonder bier - en dan nu een waterfiets-elfstedentocht in 2022.

Douwe de Vries vertelt met zeer veel enthousiasme en gedrevenheid over al deze acties. “Samen deze mooie dingen doen geeft ons al jaren het gevoel dat we de onmacht kunnen omzetten in kracht”, zegt hij nogmaals.

 

75 krachten achter Project Team Wybe

Team Wybe wilde al eerder op een waterfiets de Elfstedentocht afleggen. Toen een van de vriendinnen uit het team dit destijds aan Hessel Fekkes uit Koudum vertelde wist die meteen dat hij zijn steentje wilde bijdragen aan deze actie. Hoe? Hessel mocht de fiets wel maken. Helaas kon het evenement vorig jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Een hele teleurstelling voor de ruim 75 mensen die betrokken zijn bij de monstertocht. Naast de fietsers zijn dat hulpfietsers, kapiteins, cameramensen, ceremoniemeesters en overige vrijwilligers. En uiteraard het technisch team onder leiding van Hessel Fekkes. De door Hessel gebouwde stoere waterfiets ligt al een jaar in één van zijn loodsen aan de Symkewâl in Koudum. "Ik moet straks 24 uur, dag en nacht, paraat zijn", zegt Hessel met een quasi diepe zucht.

 

Maarten van der Weijden

Dat het spektakel, want dat is het toch zeker wel, vorig jaar wegens corona niet kon doorgaan had ook een voordeel. “We hebben al die tijd niet stilgezeten. We hebben de aanlooptijd maximaal kunnen benutten en na veel denk- en uitzoekwerk zijn we er nu klaar voor!”

Bovendien is er inmiddels ook met Maarten van der Weijden de verbinding gevonden om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Maarten van der Weijden Foundation. Leerlingen van het Marne college, de Sint Maartenschool, De Opbouw en De Bron uit Bolsward komen ook in actie. In Koudum plakt Sylvia Wielinga Poeisz zegels op spaarkaarten en nog veel meer mooie initiatieven ontstaan, iedereen kent immers wel ‘een Wybe’.

 

Waterfiets te koop

Het pinksterweekeinde nadert. Op 3, 4 en 5 juni gaat de vriendenploeg op de eigen gemaakte waterfiets de elfstedenroute volbrengen. En hoe dichterbij het weekend komt , hoe meer zin de hele groep er aan krijgt. Met een gemiddelde van 3,5 kilometer per uur is het een uitdaging van zestig uren. Het team hoopt op zondag 5 juni in Bolsward op het Marktplein een grote cheque te kunnen aanbieden aan Maarten van der Weijden (“We hopen 20.000 euro binnen te fietsen”).

En diezelfde dag gaat de negen persoonswaterfiets ook nog in de verkoop. Het bedrag dat de fiets oplevert, is volledig bestemd voor kankeronderzoek. De waterfiets is een echte eye-cather, zeker als daarmee straks met veel media-aandacht de Elfstedentocht van 200 kolometer wordt gevaren. Voor belangstellenden alvast wat specificaties: de waterfiets is 6.30 x 3.30 meter en geschikt voor negen personen. Onafhankelijke trapaandrijving (vrijloop). Drie versnellingen per fietser. Verstelbare stoelen (lengte en rugleuning). Eén centrale aandrijfas (schroef). Boegschroef (aandrijving door de kapitein). Twee accu’s. Bluetooth radio plus speakers. Laptop- of tabletstandaard met stroomvoorziening. USB stroomvoorziening per fietser. Verlichting. Alles inklapbaar tot tachtig centimeter doorvaarhoogte.

De waterfiets is op maat gemaakt door Hessel Fekkes, professioneel sloepenbouwer uit Koudum. Alle uren en materialen zijn belangeloos ter beschikking gesteld voor het goede doel. Direct na afloop van de Elfstedentocht is de fiets beschikbaar.

Op donderdag 2 Juni is er van 14.00 tot 20.00 uur de Marne Markt in en rond het Marne College. Dit alles in het kader van de Marne actieweek voor team Wybe. Vol workshops, spelletjes en activiteiten om zoveel mogelijk geld op te halen.

 

Tekst en foto's: Henk van der Veer