Dodenherdenking in Makkum

Algemeen
Afbeelding

In de plechtigheid zal ook het thema naar voren komen dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei comité heeft vastgesteld. Voor 2019 is dit ‘In vrijheid kiezen’. Met dit thema sluit het comité aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib licht dit thema toe in de speciaal door haar geschreven jaartekst. Ze beschrijft hierin onder andere: “Onze democratie komt met een verantwoordelijkheid. Door vanuit de vrijheid van nu terug te kijken naar de onvrijheid van toen, zien we scherper dan ooit dat een democratie niet alleen geeft maar ook vraagt, namelijk om mee te doen”.

Makkum – Op zaterdag 4 mei worden de gevallenen herdacht van de Tweede Wereldoorlog, en van oorlogssituaties en internationale vredesoperaties van nadien. Vanaf 19.00u uur formeert de stoet zich op de Ds. L. Touwenlaan bij de Sint Martinusschool. Er is een kranslegging bij het monument op de Buren en op het Kerkhof. Na twee minuten stilte om 20.00 uur, volgt er een korte toespraak door mevrouw Epke van Elderen-Dijkstra. Haar broer Hobbes Dijkstra was één van de Makkumer verzetsslachtoffers.

De herdenking in Makkum wordt ieder jaar weer bijgewoond door jong en oud. Het comité betreft de jongeren bij de herdenking onder andere via de scholen en de scouting. Tijdens de herdenking zal een leerling van basisschool Sint Martinus het winnende gedicht ‘Eén keer vaker’ van de landelijke wedstrijd “Dichter bij 4 mei” voordragen. Leden van de scoutinggroep Burdine zullen de graven markeren met brandende fakkels.

In het comité werken vrijwilligers van verenigingen en instanties samen om de herdenking te organiseren. De herdenking brengt kosten met zich mee. Om de voorzetting van de herdenkingen te waarborgen wordt aan u de gelegenheid geboden een gift te doen na afloop van de bijeenkomst op het kerkhof. Als alternatief kunt u ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL62ABNA0215618513, ten name van ‘Monumentencommissie Makkum’.

U kunt altijd terecht op de Facebookpagina van het comité. Hier leest u bijvoorbeeld meer over de herdenkingen van 7 april en 18 april: Makkumer bevrijdingsdag. Ga naar:  http://www.facebook.com/herdenkingmakkum.

Het Comité Dodenherdenking nodigt jong en oud uit deel te nemen aan de stille tocht en de bijeenkomst buiten op het kerkhof, op zaterdag 4 mei vanaf 19.00 uur. Voorafgaand aan Makkum is de dodenherdenking bij de monumenten te Kornwerderzand. Deze wordt om 18.00 uur gehouden bij het monument nabij het Kazemattenmuseum. Een ieder kan de vlag halfstok hangen van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Afbeelding