Gemeente Súdwest-Fryslân schenkt geveltuinen aan Hindeloopen

Algemeen
Afbeelding

Gemeente stelt grond beschikbaar Anne Hilarides, een bewoonster uit Hindeloopen, vroeg de gemeente of haar buurt niet wat kon worden vergroend. Zo ontstond het idee voor de geveltuinen. Voor een geveltuin wordt een strook bestrating van de gemeente langs de gevel van de woning weggehaald en geschikt gemaakt voor een tuin met verschillende planten. “Wij stellen grond voor de geveltuinen beschikbaar en leggen ze aan. Dat maakt het aantrekkelijk voor inwoners”, zegt wethouder Erik Faber.

Súdwest-Fryslân – Begin van vele Steenbreekacties in Súdwest-Fryslân. Vandaag houdt de gemeente Súdwest-Fryslân de officiële aftrap van Steenbreek. Steenbreek is een stichting met als motto: ‘Tegel eruit, plant erin’. In de Hindelooper wijk De Stadsweide worden zaterdag verschillende geveltuinen aangelegd. Later dit jaar volgen er nog vele andere Steenbreekacties. Zo komt de gemeente met acties om schoolpleinen en voortuinen te vergroenen.

Insectvriendelijke planten In Hindeloopen worden zaterdag minimaal tien geveltuinen aangelegd. In opdracht van de gemeente legt plaatselijk hoveniersbedrijf JFF Hindeloopen de geveltuinen aan. De bewoners zorgen zelf voor de planten en het onderhoud.

Veel interesse voor vergroening Het doel van Stichting Steenbreek is om mensen enthousiast te maken om hun tuin te vergroenen, om zo op de klimaatveranderingen in te kunnen spelen. Het motto is dan ook: ‘Tegel eruit, plant erin’. “We staan achter dit motto, omdat het natuurlijk mooier staat en goed voor de insecten is”, zegt wethouder Faber, “maar ook omdat inwoners minder snel last van wateroverlast en extreme hitte zullen hebben als er meer groen in de gemeente is.”

Wethouder Faber merkt dat inwoners steeds vaker belangstelling hebben voor het vergroenen van hun buurt. Hij roept inwoners die geveltuinen in hun straat willen op om via hun dorps-, wijk- of stadsbelang contact op te nemen met de gemeente. Tips voor het vergroenen van een tuin of het aanleggen van een geveltuin zijn alvast te vinden op https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/steenbreek.

Himmeldei Het is zaterdag één en al actie in Hindeloopen. Er worden niet alleen geveltuinen aangelegd, de stadsbewoners gaan in Hindeloopen ook de strijd aan met het zwerfafval; de gemeente stelt daarvoor materiaal beschikbaar. Verder zullen de bewoners bruggen en andere publieke objecten schoonmaken.

Afbeelding