Ambulancehelikopter Waddeneilanden wordt ingezet voor IC-patiënten met corona

Algemeen
Afbeelding

REGIO – De ambulancehelikopter die normaal ingezet wordt voor de Waddeneilanden, wordt met ingang van maandag ingezet van het vervoer van intensive care-patiënten.

Zondag is de helikopter uit de reguliere diensten gehaald en beschikbaar gesteld aan het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

Het ministerie van VWS heeft die opdracht gegeven aan de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân. Die organisatie is verantwoordelijk voor alle ambulancezorg in de provincie.

 

Het bestuur van RAV Fryslân begrijpt dat de prioriteit in deze tijd naar het verplaatsen van IC-patiënten gaat. De reservehelikopter wordt ook al een tijdje ingezet voor het vervoer van IC-patiënten tussen Nederlandse en soms Duitse ziekenhuizen.

Helikopter voor spoedtransport

Vervoer van de eilanden naar de vaste wal wordt nu in principe allemaal verzorgd door de KNRM en speciale vervoerders, voor als er mogelijke coronapatiënten zijn. De traumahelikopter is beschikbaar voor spoedtransport. De ambulanceteams beslissen met de huisartsen en de Meldkamer Noord-Nederland over de beste vervoerswijze voor een patiënt.