Plannen voor Tichelaar-terrein aan de Turfmarkt concretiseren zich

Algemeen
Afbeelding

Alle initiatieven worden gecoördineerd binnen de zogeheten ‘Tafel van Makkum’, die door de gemeente wordt geregisseerd en waaraan wordt deelgenomen door de inwoners via Plaatselijk Belang, de woningbouwvereniging Elkien, zorginstelling Patyna en de eigenaar van de grond, projectontwikkelaar FB Oranjewoud.

Makkum - Er liggen concrete plannen voor het Tichelaar-terrein aan de Turfmarkt op de tafel van het college van de gemeente Súdwest Fryslân. Daarmee is een forse stap gezet naar de invulling van het complex, dat na de sluiting van de winkel van de Koninklijke Tichelaar Makkum in 2013 niet meer in gebruik was en min of meer verpauperde. De laatste jaren was het nog slechts de huisvesting van culturele evenementen als Makkum Art en het Plein Air-festival Skilderje Makkum.

De eerste stappen in het proces van ‘De Tafel van Makkum’ werden gezet op een startbijeenkomst in juli 2019 en een vervolgbijeenkomst in september. Vervolgens zijn de initiatiefgroepen gaan nadenken. Dat heeft recentelijk geleid tot een schets van de eerste ideeën voor de invulling van de locatie, die als conceptplan bij de gemeente zijn ingediend.

Het plan omvat 32 woonzorgunits, een vijftal seniorenwoningen, zeven appartementen in het monumentale gedeelte en ruimte voor dagbesteding, exposities , ondergeschikte horeca, een winkeltje en een openbare binnentuin . Daarnaast wordt nagedacht over mogelijke ruimte voor andere instellingen of bedrijven, zoals een huisarts, fysiotherapie, kinderopvang, etc., alsmede een openbare toiletvoorziening.

Het eeuwenoude bedrijf Koninklijke Tichelaar Makkum, dat sinds 1594 wereldfaam maakte met haar unieke productie traditioneel en eigentijds aardewerk, heeft de twee rijksmonumenten en het achtergelegen terrein met werkplaatsen enkele jaren geleden verkocht. Om kraken te voorkomen wordt er momenteel tijdelijk gewoond. Dat voorkomt niet dat onbevoegden geregeld het achtergelegen terrein met werkplaatsen betreden.

Bron: www.makkumnieuws.nl Auteur: Frans van Egmond Beeld: Makkumnieuws.nl 

Afbeelding