2402 potten zelfgemaakte jam voor Kika

Algemeen
Afbeelding

MAKKUM - Vier jaar geleden startte Esther Postma een actie met het produceren van zelfgemaakte jam voor het goede doel, in dit geval de stichting Kika (Kinderen Kankervrij). 

Twee houten kistjes, met de Friese vlag, staan in de Botterstraat voor de oprit van haar woning waar de jam wordt aangeboden voor € 2,50. Van ieder potje wordt 1 euro gedoneerd aan de stichting. Het aanbod varieert in 6 smaken: pruimen, aardbeien, blauwe bes, bramen, cranberry en kersen.

Het begon allemaal in augustus 2016. Door een overvloed aan pruimen bij de buren deed Ester het voorstel om er jam van te maken, op de manier die ze van haar moeder leerde. In diezelfde periode werd de familiekring van Esther geconfronteerd met het overlijden van een kind met kanker.

Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van de kinderen. Kika heeft zich ten doel gesteld om dit percentage te verhogen naar 95%. Hiervoor werft de stichting fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd.
De vader van het overleden kindje wilde iets doen voor de Kika en schreef zich in voor de fietstocht Giro di Kika, vijf uitdagende etappes door de Dolomieten in Italië. Voor het startgeld van € 2000,-- moesten sponsors worden gezocht. Vrienden, kennissen en familieleden werden benaderd. Esther bood aan om eigen gemaakte jam te gaan verkopen ten bate van het goede doel.

De verkoop loopt prima. De tellerstand staat nu op 2402 potten jam. Naast de thuisverkoop zijn er nog vier verkooppunten; Kapper Durkje Hoeksema, Sportschool op het Strân, Nico’s Mannenmode Bolsward en It Posthús in Makkum. Hier wordt de zelfgemaakte jam van Esther op het menu vermeld.

Item met dank aan Makkum Nieuws