Marcel Tambach en Jennie van der Veen uit Koudum: “Wij zijn handvaardig en creatief”

Algemeen

KOUDUM - We zijn in de Verlengde Hoofdstraat in Koudum in Tattooshop ‘Se7en Sins’ en ‘Jenn’s Homestyle’ van Marcel Tambach en Jennie van der Veen. 

Marcel zegt op een gegeven moment: “Wij zijn handvaardig en creatief.” Je hoeft maar even met het stel te praten om te weten dat dit het understatement van de eeuw is. Ze tatoeëren, restaureren, stofferen; Jennie geeft stylingsadvies en Marcel schildert naar zijn grote voorbeeld Rembrandt en maakt net als hij al zijn materialen zelf. En ze doen in- en verkoop van Vintage en goede tweedehands. Een verhaal over tattoos, over het zelf maken van verf en penselen, over het genie van Rembrandt, over vintage meubelen uit de jaren 60 en 70, over 10.000 Instagram-volgers, over muurverf met oxiderende ijzerdeeltjes en over hoe heerlijk het is om in Koudum te wonen. Gaat u mee?

Marcel Tambach en Jennie van der Veen

Marcel Tambach en Jennie van der Veen hebben vorig jaar de deuren geopend van hun zaak ‘Se7en Sins’ in Koudum. Een tattooshop en schilderatelier. Daarnaast hebben zij recent ‘Jenn’s Homestyle’ opgezet, een winkel voor vintage meubelen en tweedehands artikelen. Beide activiteiten worden uitgevoerd op de Verlengde Hoofstraat 12. Door de corona hebben ze de deuren in maart tijdelijk moeten sluiten.

“We kijken even wanneer we weer opengaan”, zegt Marcel Tambach. “Tatoeëren is natuurlijk een contactberoep, we hadden al sinds 11 mei weer open mogen gaan, net als de kappers. Toch ligt dat wat ons betreft een beetje anders. Met tatoeëren breng je toch een wond aan, waarvan mensen moeten herstellen. Wij kijken liever even de kat uit de boom. Misschien dat het 1 juli wordt.”

Waar komt de achternaam Tambach vandaan, willen we weten. Marcel: “Letterlijk betekent het ‘rustige beek’. Het is een klein plaatsje in Oost-Duitsland. Van daaruit is een van mijn voorvaderen naar de Zaanstreek getrokken.” Daar, in Zaandam, woonde het stel voordat ze naar Koudum vertrokken. Ze hadden een tattooshop, eerst in Purmerend en later in Zaandam.

Hoe ben je tatoeëerder geworden?

Marcel: “Ik heb in mijn verleden tussen neus en lippen door veel getekend. En toen Jennie op een gegeven moment een tattoo wilde laten zetten was ik met de tatoeëerder in gesprek geraakt. Er was gelijk een soort van klik en hij wilde graag mijn tekeningen zien. Toen hij die zag, zei hij: ‘Joh, als je wil kan ik het je ook wel leren.’ Zo is het gekomen. Die lessen begonnen met hygiëne, hygiëne, hygiëne.”

Rembrandt als leermeester

“Schilderen doe ik er als tweede medium bij. Ik ben een groot bewonderaar van Rembrandt. Ik ga graag naar het Rijksmuseum. Als je door de verflagen heen kijkt zie je de briljantheid van die man. Rembrandt maakte alles zelf. Dat doe ik ook. Doeken, verf, vernis en penselen maak ik zelf. Ik probeer zo ambachtelijk mogelijk te werken. Zo verkreeg Rembrandt ook zijn effecten. Neem verf bijvoorbeeld: als je dat in de winkel koopt zit daar pigment, olie en spul in, dat zorgt dat het niet opdroogt in de tube, dus dat het houdbaar blijft. Maar door dat laatste droogt het ook heel langzaam. Dan moet je vaak twee weken wachten voor je een tweede laag kunt aanbrengen.

Vaak zit er trouwens ook krijt in. Krijt is wit, maar in olie wordt het doorzichtig, het is een vulmiddel. Maar door dat krijt verdunt het pigment en wordt de verf minder kleurintensief. Als ik het maak gebruik ik alleen pigment en olie, waardoor de verf super van kleur is en heel snel droogt. Trouwens, die olie is speciale olie van oliemolen ‘Het Pink’ in Koog aan de Zaan. Als je zelf verf maakt kun je het zachter maken of juist dradiger of pasteus. Je kunt dan creatief zijn met je materiaal, waardoor je zaken beter kunt uitdrukken. Huid, wol, vilt, metaal of een pokdalig gezicht, als je dat wil schilderen heb je steeds een andere verfstructuur nodig. Zo deed Rembrandt het ook. Die was een meester in stofuitdrukking.”

Jenn’s Homestyle: 10.300 volgers

Jennie van der Veen: “In de tijd dat ik werkte in de shop in Purmerend werd ik zwanger van onze oudste, Travis. Daardoor zat ik meer thuis. Toen ben ik ons interieur gaan fotograferen. Ik hou van veranderen en stylen. Dit ben ik gaan vastleggen en gaan delen op social media. Dat ben ik blijven doen toen we naar Koudum gingen verhuizen. Die foto’s heb ik op Instagram gezet onder de naam ‘Jennshomestyle’. Mijn style is eclectisch te noemen met veel kleuren, messing, kleden, marmer, glas en retro items. Inmiddels heb ik 10.300 volgers. Er komen er steeds meer bij.

Ik hou van vintage meubelen, vooral uit de 50s, 60s en 70s. Die verkopen wij ook. Als het nodig is repareert Marcel die. We zijn laatst gefilmd voor het programma Binnestebuitentv van KRO/NRCV en stonden in Wonen & Co. Ik werk ook samen met een verfbedrijf. Net nog een muur in ons huis met een speciale verf behandeld. Dat is iets nieuws, ik noem het maar even roestverf. Het is verf met metaaldeeltjes. Als je dat op de muur doet en je strijkt er na vier uur een speciale vloeistof op dan gaat dat metaal oxideren en krijg je heel organische effecten op de muur. Erg mooi.”

Hebben jullie veel klanten in Koudum voor tatoeage?

Marcel: “Veel van onze klanten uit de Zaanstreek komen nu hier naar Koudum voor een tattoo. Kijk, voor een tatoeage maakt het niet zoveel uit of je een paar kilometer extra moet rijden. En we hebben er uit Friesland heel veel klanten bij gekregen. Mijn werk is realistisch, dat vereist een vrij technische manier van tatoeëren. Van daaruit ben ik ook surrealistisch gaan werken. Geometrisch werk vind ik ook mooi om te doen. Jennie doet het liefst ‘old school lijnwerk’.”

Jennie: “In de winkel combineren we nu alles. Tattoo, vintage-meubelen en te gekke tweedehands spullen. Zoals ik zei, ik verander ons interieur voortdurend, maar heb wel één stelregel: iets erin, dan ook iets eruit. En wat eruit gaat komt in de winkel. Met het Instagram-account neem ik mensen mee door mijn leven.  Ik werk ook samen met Reliving uit Amsterdam, een soort marktplaats voor vintage en tweedehands interieuritems. Daar heb ik binnenkort mijn eigen pagina: Jenn’s Homestyle.”

Marcel: “Samen met onze kinderen leven wij hier fantastisch. Tatoeëren, schilderen, restaureren, stofferen, verkoop en adviseren. Wij zijn handvaardig en creatief en dan kun je al snel een hele hoop. Die diversiteit is geweldig. We doen wat we leuk vinden. En er is geen betere plek om dat te doen dan Koudum.” 

Door: Piebe Piebenga