Steeds meer Makkumers brengen oud papier naar de containers

Algemeen

MAKKUM - Door de coronacrisis is de ophaaldienst van oud papier twee maanden geleden stil gelegd. Zo ook in Makkum waar het oud papier sinds jaar en dag opgehaald wordt door de muziekvereniging Hallelujah. 

Sindsdien worden de mensen gevraagd om het papier wel op te sparen en op de eerste zaterdag van de maand zelf naar de papiercontainers te brengen. De containers zijn geplaatst op de Klipperstraat, de Botterstraat en het Estrikwerk. Leden van Hallelujah houden zaterdags van negen tot één toezicht bij de containers en bieden een helpende hand waar nodig is. Vanaf negen uur staan drumbandleden Arend Pieter en Hein bij de container in de Klipperstraat. Anderhalf uur later wordt het tweetal afgelost. 

Over het algemeen is Hallelujah best tevreden over de nieuwe werkwijze. Steeds meer Makkumers brengen het papier zelf naar de containers. Hein: “Juster gong it wol eefkes mis. Op freed is der gjin tasjoch. It papier waard njonken de konteener setten ynstee fan deryn. Der stie in grutte steapel. Dat is de bedoeling net. It kin dan frij wat oerlêst jaan foar de omwenners.”

Wanneer de container vol raakt wordt Catrinus van der Meer ingeschakeld om met de kraan het papier in de container in elkaar te persen. Zo wordt er weer ruimte gecreëerd.

Of deze werkwijze van het inzamelen het nieuwe normaal wordt weet bestuurslid Simon de Boer niet. “Dat hinget ôf fan de oardel meter. As wy it âld papier ophelje kinne we op ‘e karre ûnmooglik de oardel meter yn acht nimme. Yn july sil it dus noch sa wêze dat de minsken it sels bringe. Augustus is fakânsje en wurdt it papier net ynsamle. Yn septimber wurdt alles op ‘e nij besjoen.”

Door: Sjirk Wijbenga/Makkum Nieuws