Fiets- en wandelpaden over de Afsluitdijk pas in 2025 klaar

Algemeen
Afbeelding

KORNWERDERZAND - Het fietspad op de Afsluitdijk is populair bij wielrenners en wandelaars, niet in de laatste plaats vanwege de ligging. 

Aan de ene kant het water van het IJsselmeer en achter de dijk de Waddenzee, niet ten onrechte uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Dit natuurgebied is tot nu toe slechts op een paar plekken op de dijk te zien. Om de beleving hiervan te verbeteren heeft De Nieuwe Afsluitdijk besloten om een extra fiets- en wandelpad langs de Waddenzee aan te leggen.

Het is straks mogelijk om een rondje tussen een aantal knooppunten te fietsen, met uitzicht op de Waddenzee én het IJsselmeer. Het nieuwe pad aan de Waddenzeezijde wordt afgeschermd door de Afsluitdijk zelf en is daardoor naar verwachting veel ‘rustiger’ om op te fietsen. Maar voor de wielrenners is er nog genoeg wind om voor een extra uitdaging te zorgen.

Bij de knooppunten Breezanddijk, Kornwerderzand en het Monument kan men wisselen van kant. Op enkele plaatsen komen uitkijkpunten, waardoor het Windpark Fryslân, de vismigratierivier en de beide sluizencomplexen van dichtbij zijn te bewonderen.

Tijdens de werkzaamheden is fietsen en wandelen op de dijk taboe uit oogpunt van veiligheid. Wie volledig wil genieten van twee kanten fietsen, moet overigens een tijdje wachten, want de planning gaat ervan uit dat de nieuwe situatie pas wordt vrijgegeven als de aanleg van de nieuwe spuisluizen en de renovatie en versterking van de bestaande spuisluizen zijn afgerond. Dit is naar verwachting in 2025. In 2024 en 2025 moet het echter mogelijk zijn om in ieder geval in een aantal weekenden in het jaar het fietspad open te stellen. Er wordt onderzocht of dat al in 2023 kan. Intussen rijdt er een gratis bus voor [brom]fietsers en wandelaars.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws