Escapeloop Koudum uitgebreid in de regio

Algemeen
Foto: Koudum.nl
Foto: Koudum.nl

KOUDUM - Het idee ontstond in de eerste lockdown in 2020. Robbert Zonderland en Janien van der Meulen zochten een mogelijkheid om ondanks de coronamaatregelen toch een speelse activiteit te doen en vonden dat in de ‘escapeloop’. 

Het is eigenlijk puzzelen en buiten zijn tegelijk. De initiatiefnemers omschrijven de escapeloop als “het concept van een escaperoom gecombineerd met een citytour door de gekozen plaats.” En ze noemen het een mooie, uitdagende manier om de geest uit te dagen. Inmiddels hebben ze verschillende escapelopen ontwikkeld.

De eerste escapeloop die Zonderland en Van der Meulen uitzetten was in hun eigen dorp Koudum. De bedoeling is om in tweetallen of in kleine groepjes op pad te gaan om Koudum op een speelse manier te verkennen. Het enige wat deelnemers nodig hebben, is een beschrijving en een telefoon met internetverbinding. Via de telefoon kan een eigen online-assistent geraadpleegd worden. De deelnemers gebruiken elkaars vaardigheden om puzzels en raadsels op te lossen, om zo uiteindelijk een mysterie op te lossen. Het mysterie van Koudum heeft te maken met een nooiit uitgegeven editie van het dorpskrantje ‘Beantsje Nijs’.

Inmiddels is de escapeloop van Koudum uitgebreid met twee andere escapeloops, namelijk in Hindeloopen en Sloten. Voor het mysterie van Sloten gaan de deelnemers terug in de tijd, naar de Tachtigjarige Oorlog. Via de vondst van flessenpost kunnen de deelnemers het stadje redden van d Spanjaarden. Het mysterie van Hindeloopen heeft te maken met de vermissing van een object uit het schaatsmuseum, namelijk de afgevroren teen van Elfstedentochtrijder Tinys Udding.

Robbert Zonderland en Janien van der Meulen zijn momenteel druk bezig met het testlopen van een escapeloop in Stavoren. Daarin hebben ze het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren verwerkt. Deze escapeloop is beschikbaar vanaf 1 januari. Op de prachtige website van het organiserende duo is alle informatie over het spel te vinden. Ook staan er enthousiaste reacties op van mensen die het spel gespeeld hebben. Natuurlijk zijn de organisatoren blij met deze reacties. Ze hebben maanden werk gestoken in het uitdenken en in elkaar zetten van de escapelopen en hun website. Via die website kan ook de beschrijving (kosten € 25 per escapeloop) aangevraagd worden.

Het spel is in elke periode van het jaar te spelen, ook nu de dagen korter zijn en de temperatuur lager. Dan is het een kwestie van warme kleding aantrekken en een rugzak voor onderweg vullen met een thermoskan en versnaperingen. Deze zijn welkom als verder alles dicht is en er onderweg genoten kan worden van de prachtige locaties die aangedaan worden.

Foto van de Facebookpagina van Escapeloop.nl.