Alde Freonen Konsert in Oudega van de jubilerende CMV Eendracht Maakt Macht – ‘125 jier yn ús elemint!’

Algemeen
Tseard, Gatze en Meine Verbeek tijdens ‘Brass Machine
Tseard, Gatze en Meine Verbeek tijdens ‘Brass Machine Foto: Ronald de Jong

OUDEGA SWF - Op zaterdag 11 november vond het Alde Freonen Konsert plaats in het dorp Oudega-SWF. Het dorp waar 125 jaar geleden in 1898 Christelijke muziekvereniging Eendracht Maakt Macht werd opgericht. Historie en heden smolten samen in een bijzonder concert voor een uitverkochte zaal van 250 aanwezigen.

De hele dag waren festiviteiten gepland om het 125 jarig bestaan te vieren. Voor de gelegenheid werd MFC it Joo volledig versierd. Van meterslange vlaggetjes met (oud) leden tot een heuse ‘Meet & Greet’ ruimte waar vooraf (oud) leden elkaar weer konden ontmoeten en herinneringen konden ophalen.

Na ontvangst van alle leden werd de middag gestart met een pubquiz. Onder leiding van levende kerstbomen Mark en Johan werd er in meerdere teams gestreden voor de felbegeerde prijzen die in de praktijk vooral grappig van aard waren. Hierna volgde een speciaal moment. Er waren maar liefst 19 jubilarissen (zie de website van EMM) die gehuldigd werden en een speldje uit handen van Doeke van der Leij mochten ontvangen. 

Meet & Greet
Rond 19.30 uur kwamen de eerste bezoekers. In de Tsjerkemar-zaal kon men eerst bijpraten onder het genot van een kopje koffie en thee. Een beamer vertoonde beelden van avonturen in het verleden. Hilarische busreizen naar Kerkrade voor het Wereld Muziek Concours, studieweekenden waar menig talent ontdekt werd van leden en ontluikende liefdes binnen de vereniging. Alles kwam voorbij.

Om 20.00 uur had iedereen zijn plekje gevonden in de zaal. Jeugdorkest ‘De Notenkrakers’ onder leiding van Yvonne Galama openden het concert. Het openingswerk ‘Stuttgart’ van C.F. Witt werd opgevolgd door ‘Flying High’ van Alan Robinson. Vervolgens werd de ‘Jubilee Overture’ van Ivo Kouwenhoven uitgevoerd. Een stuk wat gemaakt is voor het jeugdorkest. Als uitsmijter werd ‘I Will Survive’ gespeeld waarbij soliste Anna Hoekstra voor het eerst het podium betrad.

Hierna vond een changement plaats. Na de aankondiging van presentator Bert Groothedde nam EMM plaats op het podium. De volle zaal met oude en nieuwe bekenden wachtte vol verwachting af. De baton van dirigent Jaap Musschenga daalde neer en het statige ‘Faravista’ van Stijn Aertgeerts werd ingezet. Hierna opgevolgd door nog een werk van zijn hand, ‘Lough Leane’.

Het werk ‘Reflections of Earth’ van Gavin Greenaway was toen aan de beurt. De muziek wordt gebruikt bij avondshows in Walt Disney World in indrukwekkende shows met licht- en water effecten en vuurwerk.

Toen was het tijd voor de solisten. Eerst betrad Anna Hoekstra het podium om het prachtige ‘Door de Wind’ van Stef Bos, later uitgevoerd door Miss Montreal ten beste te geven. Daarna was het tijd voor onze tweede solist Johannes Rypma. Hij zong ‘My Way’ van Sinatra in een uitvoering door Seth Macfarlane. Beide solisten hebben hun verbinding met onze fanfare. Zo speelde Anna trompet en Johannes trombone bij EMM.

Feest der herkenning
Na de pauze opende EMM met ‘La Forza del Destino’ van G. Verdi opgevolgd door het prachtig gedragen ‘Banks of Doon’ in een arrangement van Luc Vertommen. Een feest der herkenning bij de uitvoering van ‘Gammatique’ van Gerard H. Boedijn.

Spectaculair was de uitvoering van ‘Brass Machine’ door Meine, Gatze en Tseard Verbeek. De drie broers wisten het technisch uitdagende stuk voor trompet op fantastische wijze te spelen. De glitteroutfit die ze hierbij droegen maakte het plaatje compleet. 

Speciale oorkonde vanwege het 125-jarig bestaan
Hierna een bijzonder moment. Mevrouw Petra van den Akker, wethouder Cultuur van Gemeente Súdwest-Fryslân was ook aanwezig bij het concert. Zij feliciteerde EMM met haar jubileum en overhandigde namens de OMF een speciale oorkonde.

Einde van het concert
Hierna zong Anna Hoekstra het prachtige ‘Hoop’ van Louis van Dijk en zorgde Johannes Rypma met ‘Radar Love’ ervoor dat er nog maar een laatste nummer op het programma stond. Dit was een werk van Matthias van Nispen tot Pannerden genaamd Baobab. Een werk geschreven voor het orkest van de Koninklijke Marechaussee.

Als afsluiter kwamen Anna Hoekstra en Johannes Rypma nog eenmaal terug met het indrukwekkende ‘Wa’t ik bin’ uit de film ‘de Fûke’. Een staande ovatie vanuit de zaal en een creatieve ingeving van presentator Bert Groothedde zorgde ervoor dat we nog een toegift gaven met ‘My Way’. Het leek wel een popconcert met alle telefoonlampjes die heen en weer zwaaiden bij deze mooie afsluiter van een bijzondere avond.

Verslag: Johan Oenema

Jeugdkorkest ‘De Notenkrakers'
Johannes Rypma tijdens ‘My Way’
Presentator Bert Groothedde