Fusie ziekenhuizen Sneek en Heerenveen nodig om specifieke zorg in Fryslân te houden

Door: Henk van der Veer Algemeen
Sluiting ziekenhuizen Heerenveen en Sneek
Sluiting ziekenhuizen Heerenveen en Sneek Henk van der Veer

HEERENVEEN/SNEEK-Behandelingen dreigen te verdwijnen uit Fryslân als de fusie tussen de ziekenhuizen Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen niet doorgaat. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Gupta.

Het onderzoek werd ingesteld, nadat in juni bekend werd dat er plannen zijn voor een fusie van de ziekenhuizen Tjongerschans en Antonius. Uit de fusie zou een nieuw ziekenhuis moeten ontstaan. Als locatie voor dat nieuwe ziekenhuis is Joure volgens de plannen de beste optie.

In opdracht van alle Friese ziekenhuizen en de grootste zorgverzekeraars in Fryslân heeft adviesbureau Gupta onderzocht of een fusie echt nodig is en wat de consequenties daarvan zijn. Tegelijk is er gekeken naar wat er gebeurt als het Tjongerschans en Antonius wel open blijven.

De gemeenteraden van Súdwest-Fryslân en Heerenveen worden deze week geïnformeerd over het onderzoek.

De oorzaak daarvan ligt in de hogere kwaliteitseisen. Zo zijn er landelijke volumenormen voor specialisten. Zo’n norm geeft aan hoeveel patiënten met een aandoening op zijn minst behandeld moeten worden om het specialisme op peil te houden.

Voor meer info: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws