Kleine kernen aanpak Wonen Súdwest-Fryslân succesvol en wordt doorgezet in 2024

Door: Henk van der Veer Algemeen
Kleine Kernen aanpak Wonen in Súdwest-Fryslân
Kleine Kernen aanpak Wonen in Súdwest-Fryslân Henk van der Veer

SNEEK-In het afgelopen jaar was de Kleine kernen aanpak Wonen van Súdwest-Fryslân in Blauwhuis, Oudega en Hindeloopen een succes. Dat blijkt uit de evaluatie van de aanpak. Daarom heeft het college besloten om deze aanpak volgend jaar door te zetten met drie nieuwe kernen. Begin volgend jaar besluit de gemeente welke drie kernen hiervoor in aanmerking komen. Bij de Kleine kernen aanpak Wonen zoekt de gemeente samen met inwoners van de kern naar de beste locaties voor lokale woningbouw.

Wethouder Wonen Michel Rietman (foto) is blij met de ontwikkelingen in de kleine kernen: “Voor een goede leefbaarheid is het belangrijk dat er ook in de kleine kernen wordt gebouwd. In kleine kernen ontstaan vaak hechte gemeenschappen die het fijn vinden om in dezelfde omgeving te blijven wonen. Ook ik ken mensen die graag in dezelfde kleine kern willen blijven om daar een toekomst op te bouwen. Alleen moeten wij als gemeente Súdwest-Fryslân, samen met ontwikkelaars en corporaties, die mogelijkheden wel bieden aan onze inwoners.”

Betrokkenheid en draagvlak

De kleine kernen aanpak Wonen levert veel betrokkenheid en draagvlak op. Door vanaf het begin samen te werken met inwoners en op zoek te gaan naar woningbouwlocaties voelen inwoners zich gehoord en betrokken. Dit blijkt ook uit de grote opkomsten bij de bewonersavonden, door zowel jong als oud. Met de inwoners van Blauwhuis, Oudega en Hindeloopen is een analyse van de kern gemaakt. Hierin zijn mogelijke locaties in beeld gebracht en de meeste geschikte locaties benoemd. Voor Blauwhuis en Oudega is het eindresultaat van de Kleine kernen aanpak Wonen inmiddels door het college vastgesteld. Voor Hindeloopen volgt dit aan het eind van dit jaar.