College B&W Súdwest-Fryslân doet Woudsend als eerste aan tijdens Fjoerkoertoer 2024

Door: Henk van der Veer Algemeen
College B&W Súdwest Fryslân doet Woudsend als eerste aan tijdens Fjoerkoertoer 2024
College B&W Súdwest Fryslân doet Woudsend als eerste aan tijdens Fjoerkoertoer 2024 Henk van der Veer

WOUDSEND- In de gemeente Súdwest-Fryslân geen traditionele Nieuwjaarsreceptie meer van het college van burgemeester en wethouders. Sinds vorig jaar, toen de zes steden van Súdwest-Fryslân tijdens de eerste Fjoerkoertoer bezocht werden, komt het college naar de inwoners toe. Dit jaar zijn dat de dorpen Woudsend, Makkum, Sibrandabuorren en Wommels. Vanavond werd de 4-daagse Fjoerkoertoer in een ijzig koud Woudsend afgetrapt. Gelukkig waren er de vuurkorven en konden de bezoekers genieten van een kop snert, stamppot, warme chocomel, glühwein of even in gesprek gaan met de burgemeester of een van onze wethouders.

“We zijn vanmiddag al om 15.00 uur begonnen met het opbouwen van de kraampjes en het gezellig maken van het plein voor MFC de Driuwpôlle”, vertelde Martha Wijnia, kabinetsmedewerker bij de gemeente SWF. Samen met haar collega’s van het ‘regiegroepje’, heeft Wijnia deze toer georganiseerd.

“In het verleden ging het college naar vaste locaties waar de burgemeester dan de Nieuwjaarstoespraak hield tijdens de Nieuwjaarsreceptie. Vorige jaar, na corona, zijn we met elkaar om tafel gaan zitten om de Nieuwjaarsreceptie anders in te vullen. Dat resulteerde in de ‘Fjoerkoertoer’. Een prachtige aanduiding, bedacht door burgemeester Jannewietske de Vries. Dat is vorig jaar uitstekend bevallen en we waren het met elkaar al snel eens dat het een vervolg moest hebben. Dit jaar gaan we langs de vier dorpen, zoals eerder genoemd. Het college wil naar de mensen toe en dat werkt, de mensen die komen zijn allemaal enthousiast.”

Burgemeester Jannewietske de Vries hield vanavond tijdens de Fjoerkoertoer in Woudsend overigens wel een korte Nieuwjaarstoespraak. “Het eerste gedeelte is een algemene toespraak, voor de gehele gemeente Súdwest-Fryslân en in elke speech is ook specifiek aandacht voor het dorp waar we zijn”, aldus Wijnia.

Toespraak burgemeester

De toespraak van burgemeester Jannewietske de Vries ging met name over ‘slimme groei foar Súdwest-Fryslân’. Uiteraard haakte de burgemeester met deze toespraak in op het afnemende aantal inwoners (-407) in haar gemeente. “Mei slimme groei moatte wij ús hieltyd 4 fragen stelle. Earste fraach dêrbij is: ‘Wat sizze ús pake en beppesizzers oer dizze ûntwikkeling’. Fraach nûmer twa is: ‘Wa wurdt better fan dizze ûntwikkeling, wa fertsjinnet der oan en bliuwt it jild yn ús gemeente en regio?’ De tredde fraach dy’t wij ús stelle: ‘Wat wurdt der moaier fan? Wij hâlde fan ús lânskip, de doarpen en de stêden, de kultuer, koartsein ús erfskip.’ En de fjirde fraach, fansels in metafoar ‘wat seit de skries derfan’, dogge we it goed foar de natuer en de sûnens. De biodiversiteit.”

Woningbouwlocaties

Bij elke ontwikkeling in de gemeente kijkt het college naar deze vier vragen. Op dit moment wordt overal in de gemeente gebouwd, allemaal op de schaal van de gemeente. Zoveel mogelijk binnen de bestaande kommen, zodat er zo weinig mogelijk nieuwe grond in beslag wordt genomen. Een van de verklaringen dat het inwoneraantal van SWF met 400 inwoners achteruit is gegaan heeft te maken met de instroom van Oekraïners, een jaar eerder waren dat er meer dan 800.

Woudsend

Volgens de burgemeester laat Woudsend zien wat het in praktijk betekent om ‘slim te groeien’. In het dorp komt It Skar-2, waar 45 woningen gebouwd zullen worden. “Dat is hielendal mei it doarp ûntwikkele. En mei it bedriuwslibben yn Wâldsein is de gemeente oan it sjen nei útbreiding fan it bedriuweterrein. Noch in punt wêr’t de Wâldseinders mei dwaande binne om de wetteroerlist oan te pakken, dat dogge se mei de deskundichheid dy’t der yn it doarp is. Wat ik dan ek noch neame wol is de Woudsender Ontwikkel Methode, de WOM. Dêrbij hâlde de Wâldseinders de fjouwer fragen, sa’t wij dat ek dogge, goed yn’e gaten. Boppedat libbet de enerzjy koöperaazje ek yn it doarp.”

Ondertussen liep een afvaardiging van Carnavalsvereniging de Oeletoeters de polonaise, speelde eerder het Mienskipsorkest Woudsend en zorgde popduo Weima & Van der Werf voor muzikale warmte. Maar de echte warmte kwam vanavond toch echt uit de vuurkorven.

Popduo Weima & Van der Werf
Ongetwijfeld de jongste bezoeker tijdens de Fjoerkoertoer in Woudsend, samen met wethouder Henk de Boer, rechts
Carnavalsvereniging De Oeletoeters uit Sneek, met op de voorgrond wethouder Marianne Poelman
Burgemeester Jannewietske de Vries (rechts) en Annewiep Bloem, van het Mienskipsorkest