Uitzending Grut Frysk Diktee op woensdag 24 april om 19.30 bij Omrop Fryslân

Algemeen
Uitzending Grut Frysk Diktee op woensdag 24 april om 19.30 bij Omrop Fryslân
Uitzending Grut Frysk Diktee op woensdag 24 april om 19.30 bij Omrop Fryslân Foto: Omrop Fryslân

FRYSLAN - Op dinsdag 23 april zit de Statenzaal van het Provinciehuis weer vol met zwetende mensen die de dicteetekst van het Grut Frysk Diktee zonder fouten proberen te schrijven. Weer- en klimaatdeskundige Gerrit Hiemstra schrijft dit jaar de dicteetekst.

Vorig jaar werd de tekst geschreven door zangeres Iris Kroes, toen ging het over een bepaalde fase in het leven. Dit jaar waagt Gerrit Hiemstra zich aan het schrijven van de dicteetekst die gaat over de impact van het klimaat.

“Ik wilde het over het klimaat hebben”, zegt Hiemstra. “Maar dat is een heel groot onderwerp met veel verschillende invalshoeken. Uiteindelijk heb ik gekozen om vooral over het menselijke aspect te schrijven. Het komt erop neer dat we afscheid moeten nemen van het klimaat van vroeger en daar hebben veel mensen grote moeite mee.”

Van bekende Friezen tot Harkemase Boys

Naast de twintig kandidaten die zich kunnen kwalificeren, zullen ook vijf teams onderling de strijd met elkaar aangaan. De teams van dit jaar zijn Bekende Friezen, Yung Frysk, Harkemase Boys, Vrienden van Friese organisaties en studenten Fries van de Universiteit van Amsterdam. 

Mensen die op 23 april graag mee willen doen aan het Grut Frysk Diktee, moeten zich daarvoor kwalificeren. Van 5 tot 31 maart kan iedereen online meedoen aan het kwalificatiedictee op www.fryskdiktee.nl. Uit de beste deelnemers worden twintig kandidaten geselecteerd die mee mogen doen aan de grote finale in de Statenzaal.

Het Grut Frysk Diktee wordt op woensdag 24 april om 19.30 uur uitgezonden bij Omrop Fryslân. De organisatie van het dictee is in handen van de Afúk, het Taalsintrum Frysk (Cedin), de Fryske Akademy, Provincie Fryslân en Omrop Fryslân. Meer informatie over het Grut Frysk Diktee is hier te vinden.