Iepenloftspul over legendarische Vinea Domini Zeilkampen

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

Blauwhuis - De Stichting Lokaasjeteater Blauhús organiseert deze zomer weer een iepenloftspul; ditmaal geïnspireerd op de Vinea Domini zeilkampen die lange tijd op en bij de de Blauhúster Puollen georganiseerd werden.

In 1959 namen de paters Augustijnen uit Witmarsum het initiatief ‘actieve vakanties voor katholieke jongeren’ te organiseren.

De keuze viel op zeilvakanties, en na een zoektocht door het waterrijke Zuidwest Fryslân vonden de paters domicilie aan de Blauhúster Puollen bij Greonterp.

Ieder seizoen meldden honderden jongeren uit het gehele land, waarvan velen uit Brabant en Limburg, zich aan en beleefden hier een avontuurlijke actieve vakantie. Er ontstonden vriendschappen en relaties voor het leven.

Het script van ‘Vinea Domini’ (Wijngaard des Heren) is gebasseerd op persoonlijke verhalen van deelnemers, instructeurs en leiding en gebeurtenissen uit de jaren ’60 rondom deze legendarische zeilkampen.

De Fries - Nederlandse voorstelling wordt op de oorspronkelijke locatie gespeeld, aan poel ‘It Fliet’ bij Greonterp.

Eind 2019 zijn de 30 rollen verdeeld en inmiddels zijn de repetities gestart. Het bestuur publiceert binnenkort de definitieve speeldata en kaartverkoop.

Foto: Sicco Rypma

Afbeelding