Dorpshuis Arum trekt in bij nieuwe basisschool De Oanrin

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

SNEEK- Súdwest-Fryslân is enthousiast over het plan om het dorpshuis in Arum te integreren in de nieuwbouw van basisschool De Oanrin. Nu maken verenigingen in het dorp voor hun activiteiten nog gebruik van gebouwen van de kerk, maar het kerkbestuur wil deze verkopen.

De Oanrin is nu nog gehuisvest in de schoolgebouwen van voorheen De Hoekstien (christelijk) en De Opslach (openbaar), die in 2017 fuseerden. In het nieuwe schoolgebouw, dat gepland is aan de Sytzamaweg, krijgt ook de kinderopvang een plek.

Het plan is nu om de nieuwbouw van de school met enkele tientallen vierkante meters te vergroten. Door dubbelgebruik van het speellokaal en de gemeenschappelijke ruimtes kunnen ook verenigingen in Arum er in de toekomst uit de voeten. De extra vierkante meters vragen een investering van 140.000 euro.

“Dorpsbelang Arum had al een tijd het idee om de dorpshuisfunctie in de nieuwe school onder te brengen, geweldig dat dit nu gerealiseerd kan worden”, zegt wethouder Erik Faber. “En heel mooi dat het kerkbestuur van Arum financieel te hulp schiet.” Het is bereid om 70.000 euro bij te dragen uit de opbrengst van de verkoop van de kerkgebouwen. Voor het resterende bedrag rekent de gemeente op een bijdrage van 35.000 euro uit de provinciale dorpshuizenregeling. Súdwest-Fryslân draagt ook zelf 35.000 euro bij.

“Het meervoudig gebruik onder een dak biedt allerlei kansen, bijvoorbeeld om leerlingen te laten kennismaken met muziek, dankzij de leden en instrumenten van het muziekkorps”, zegt wethouder Mirjam Bakker (foto).

De gemeenschappelijke ruimte die met de extra investering ontstaat is 150 vierkante meter groot. “Daardoor is deze ruimte niet alleen geschikt voor wekelijks gebruik, maar ook voor bijvoorbeeld meer incidentele uitvoeringen en optredens”, zegt Bakker. “En het zorgt voor nieuw elan in de verenigingen, waarvan de leden niet alleen uit Arum komen, maar ook uit de omliggende dorpen.”