Kazemattenmuseum Kornwerderzand een duik in de geschiedenis

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

Kornwerderzand - Deze voorjaarsvakantie doet het Kazemattenmuseum te Kornwerderzand voor het eerst mee aan de ‘Help Pake & Beppe De Vakantie Door’ actie. Normaliter gaat het museum pas vanaf 1 april open.

Henri Meijerink, vrijwilliger bij het Kazemattenmuseum, zegt dat er goed gebruik wordt gemaakt van de actie. “Er zijn ondanks het slechte weer veel bezoekers geweest. Er komen veel kinderen langs die gebruik maken van de actie.” Henri vindt het mooi dat het museum dit jaar meedoet aan de actie.

Het publiek dat op het museum afkomt, loopt erg uiteen. “We krijgen hier hele jonge, maar ook oude bezoekers. Voor de jeugd is het heel leuk omdat ze niet stil hoeven te zitten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld meedoen aan een speurtocht. Bij ouderen komen persoonlijke verhalen naar boven. Zij vertellen bijvoorbeeld over hun vader of hun grootvader die hier gevochten heeft.”

Het museum is constant aan het vernieuwen, om zo de bezoeken informatief, leuk en interactief te houden. “Eerst wilden ze de kazematten vernietigen, maar daar hebben een aantal groepen een stokje voor gestoken. In 1985 werd er alleen maar vertelt over de oorlogsdagen, maar in de loop der tijd kwam er veel meer geschiedenis bij. Vandaag vertellen we over de periode vanaf de bouw van de Afsluitdijk tot en met de periode van de Koude Oorlog.”

Deze vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat de audiotour ‘Onverwoestbare Verhalen’ deze vakantie de lucht in ging. “De tour bestaat uit tien gefictionaliseerde verhalen, die teruggrijpen op ware gebeurtenissen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op Stelling Kornwerderzand. De verhalen zijn te vinden op verschillende plekken op het museumterrein. Op die plekken zijn palen in de grond gezet, waarop een QR-code staat. Als je die code scant dan kun je naar het verhaal luisteren. “Op deze manier krijgen bezoekers ook de mogelijkheid, om het hele museumterrein te verkennen.

Het museum wordt door vrijwilligers gerund, die hart hebben voor het museum. De drijfveer van het museum, is het uitdragen en levend houden van de historische gebeurtenissen rond Kornwerderzand. Na de voorjaarsvakantie, opent het museum vanaf 1 april weer haar deuren.

Afbeelding
Afbeelding