Interessante kunsttentoonstellingen in Súdwest-Fryslân: ‘Herfstweer museumweer’

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Tentoonstellingen musea SWF
Tentoonstellingen musea SWF Aangeleverd

SNEEK- In Súdwest-Fryslân zijn in deze ‘Open Museum Maand’ en nog daarna op verschillende locaties bijzondere kunsttentoonstellingen te zien.

*In het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek is de expositie ‘WaterSpiegel’ te zien met fotokunst van Maartje Roos. Er zijn prachtige fotowerken te zien, die allemaal op of aan het water gemaakt zijn.
Maartje gebruikt haar camera eigenlijk zoals een kunstschilder verf gebruikt. In de tentoonstelling wordt ook uitgelegd hoe ze vervolgens met alle los gefotografeerde elementen het beeld en daarmee ook het verhaal opbouwt.
“Deze expositie is een prachtige opmaat naar de vernieuwing van onze permanente tentoonstelling,” vindt directeur Hester Postma. “Daarin staat het verhaal van het Friese waterlandschap centraal. Maartje zet dat heel mooi neer met haar schilderachtige fotokunstwerken. Ze geeft niet alleen een beeld van het verleden, maar ook een blik op de toekomst.”

WaterSpiegel is tot 25 februari 2024 te zien. Dagelijks geopend van 10-17 uur. Zondag 12-17 uur.

TIP: voor kinderen is een leuke fotobingo bij de tentoonstelling verkrijgbaar. 

Meer info via www.friesscheepvaartmuseum.nl

Omroep Súdwest besteedt vanaf 11 november in haar programma Súdwest Cultuur aandacht aan deze tentoonstelling. Met de fotografe Maartje Roos en conservator Erik Betten wordt ingegaan op de totstandkoming en achtergrond van deze tentoonstelling.

*In Bolsward presenteert Museum De Tiid/: ‘Expression de color’,  kleurrijke werken van de in Spanje geboren kunstenaar Salador Sanchez, die 50 jaar geleden in Bolsward kwam wonen. Al op jonge leeftijd was hij aan het schilderen. Hij ontwikkelde zich als autodidact van realistisch tot figuratief kunstschilder. ,,Door figuratief te schilderen heb je meer vrijheid.’’ Die vrijheid leverde in de loop van de jaren een grote hoeveelheid schilderijen op met vrolijke en felle kleuren. 

‘Expression de color’ is te zien tot april 2023 in het bijzondere gebouw van ‘De Tiid’ in Bolsward. 

Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur. Zondag 12-17 uur. Meer info via www.detiid.nl

Ook aan deze tentoonstelling zal Omroep Súdwest de komende tijd aandacht geven. 

*In Woudsend heeft galerie LYTS een najaarstentoonstelling ‘Keunst fan Tichtby’ van 5 kunstenaars uit Woudsend. Verschillende technieken met verschillende stijlen.

Te zien in Galerie LYTS, Midstrjitte 63 in Woudsend van 24 november tot 16 december. 

Openingstijden vrijdag en zaterdag van 13-17 uur. Meer info via www.galerielyts.nl

NB. De Open Museum Maand duurt nog tot en met 30 november. Bezoekers kunnen via museummaand.frl een waardebon voor gratis toegang downloaden. 

Tentoonstellingen musea SWF
Tentoonstellingen musea SWF
Tentoonstellingen musea SWF