Lytse Doarpen Rintocht 2024 - Aan de wandel met Ben Bloemink en Douwien Hofstra

Door: Ynte Dragt vr 5 apr, 20:56 Cultuur en uitgaan
Foto: Friesland Beweegt
Lytse Doarpen Rintocht 2023
Lytse Doarpen Rintocht 2023

NIJLAND - Op zaterdag 20 april vindt de 16e editie plaats van de Lytse Doarpen Rintocht, een wandeltocht over meerdere afstanden met start en finish in Nijland. Het had trouwens niet veel gescheeld of de Lytse Doarpen Rintocht was ter ziele gegaan. Dankzij Ben Bloemink en Douwien Hofstra uit Bitgum én stichting Friesland Beweegt is er tóch een editie 2024.

Het vorige bestuur kon na veertien edities de tocht organisatorisch niet meer rond krijgen en er waren daarnaast geen opvolgers te vinden voor de bestuurstaken. Maar de handschoen werd gelukkig opgepakt. In 2021 besloten Ben Bloemink en Douwien Hofstra uit Bitgum, zelf fervente wandelaars, de organisatie van de Lytse Doarpen Rintocht over te nemen en dat te doen onder de paraplu van Friesland Beweegt.

Succesvolle doorstart
Zo werd de doorstart direct al een groot succes. Vorig jaar vanuit Scharnegoutum waren er 930 deelnemers en was de wandeltocht al een maand voor de datum helemaal uitverkocht. Daarom is het maximum aantal deelnemers dat dit jaar mee kan doen fors verhoogd. Maar ook dit jaar gaat de inschrijving hard en lijkt het opnieuw helemaal uitverkocht te worden. De kaartverkoop sluit op 10 april. De wandeltocht wordt dít jaar vanuit Nijland georganiseerd.

Ben Bloemink en Douwien Hofstra hebben zelf inmiddels al ruim boven de 25.000 kilometer in de benen zitten. “Dat zijn dan deelnames aan georganiseerde tochten, waaronder 38 Kennedymarsen van tachtig kilometer”, verklaart Ben. “De kilometers die we los daarvan lopen zijn daar nog niet eens bij opgeteld.”

Stichting Friesland Beweegt
Ben en Douwien deden ook al mee aan de veertien eerdere edities van de Lytse Doarpen Rintocht en daarnaast organiseren ze zelf ook meerdere wandeltochten. Ben zit bovendien in het bestuur van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN). “Wij waren dus al bekend met deze tocht en organisatorisch wisten we ook al wat er bij komt kijken als je zo’n tocht wilt overnemen”, vertellen ze. En ze hebben ook in hun werk en ander vrijwilligerswerk veel ervaring met organiseren opgedaan. “Dat maakte voor ons de stap gemakkelijker om de organisatie op ons te nemen.”

De Lytse Doarpen Rintocht wisten Ben en Douwien onder te brengen bij de stichting Friesland Beweegt, een stichting voor onder meer fiets- en wandeltochten in Fryslân en op de Waddeneilanden. Friesland Beweegt heeft heel veel vrijwilligers en kan bovendien faciliteren bij wandel- en fietsevenenementen, zoals in de bewegwijzering (pijlen, borden) en overige materialen, hetgeen natuurlijk een groot voordeel is. Dat is een belangrijke ondersteuning.

Vrijetijdsbedrijfje
Naast de Lytse Doarpen Rintocht organiseren Ben en Douwien meerdere wandelevenementen. “We zijn daar toch wel enkele dagen per week mee bezig”, zeggen ze. “Zie het maar een beetje als ons vrijetijdsbedrijfje. Maar we vinden het organiseren ook gewoon heel erg leuk.”

De Lytse Doarpen Rintocht bestaat uit drie afstanden, namelijk 16, 25 en 41 kilometer, en het is uiteraard de bedoeling dat de route door zoveel mogelijk ‘lytse’ doarpen en buurtschappen gaat. “Daar leent de Greidhoeke zich uitstekend voor”, vinden beiden. De wandelroutes stippelen ze samen uit. Eerst via een routekaart, maar ook door deze te verkennen. Dat doen ze door de stukken zelf te wandelen en door vrijwilligers in de omgeving te raadplegen.

Zie het maar een beetje als ons vrijetijdsbedrijfje

Douwien: “Wij vragen dan of ze het stukje route willen lopen of fietsen. Op deze manier brengen we de tocht in kaart en weten we waar eventuele knelpunten liggen en ook waar we leuke activiteiten kunnen organiseren. In een aantal dorpen zijn de kerken open, waar de deelnemers even binnen kunnen kijken. Ook veel dorpshuizen openen de deuren voor een hapje, een drankje en een sanitaire stop. Plekken dus waar je even kunt rusten. Daarnaast is er op meerdere plaatsen muziek. Wat opvalt is hoe bereidwillig en enthousiast de mensen zijn als we ze benaderen om een activiteit tijdens de route te organiseren.”

Belevingstochten
Volgens Ben zijn wandelevenementen steeds meer belevingstochten geworden. Zo kunnen deelnemers dit jaar ook een boerderij bezichtigen waar het een en ander wordt aangeboden. “Deelnemers willen wat zien, beleven, ervaren, meemaken, en er een gezellige dag van maken. Mede daardoor zijn lange afstanden van veertig kilometer steeds minder in trek. De meesten kiezen voor afstanden rond de 25 kilometer of korter.”

Vergunningen
Toch is er vanuit de organisatie ook een kritische noot. Ben en Douwien hekelen het vergunningenbeleid van een aantal gemeenten en sommige natuurorganisaties in ons land, vanwege allerlei regels en richtlijnen. “Een vergunning aanvragen is écht niet leuk meer. Veel vrijwilligers haken af vanwege de ingewikkelde procedures. Dit betekent dat er steeds meer kleine en grotere evenementen noodgedwongen stoppen en dat is doodzonde”, vinden Ben en Douwien.

Dat betreft niet alleen evenementen van sportorganisaties, maar bijvoorbeeld ook evenementen van dorps- en wijkorganisaties. “Gelukkig weten wij onze weg zo langzamerhand wel te vinden, maar je staat er soms versteld van, welke vragen je moet beantwoorden.” Dit gaat echter niet ten koste van het plezier bij Ben Bloemink en Douwien Hofstra om wandelevenementen te blijven organiseren. De Lytse Doarpen Rintocht leeft weer volop en ook de editie 2024 belooft weer een mooie happening te worden voor de wandelliefhebbers. Daarnaast is de tocht ook nog eens een goede voorbereiding op ‘De Slachte’, menen de organisatoren.


Douwien Hofstra en Ben Bloemink - Foto: Ynte Dragt

Foto: Friesland Beweegt
Tekst: Ynte Dragt