Na flinke uitbraken in de laatste weken nu minder nieuwe besmettingen in Makkum

Gezond en fit
Foto: Sunhus
Foto: Sunhus

MAKKUM - De laatste persconferenties van de regering zijn iets minder somber. Gelukkig is er weer iets meer mogelijk. 

Een heel klein stapje vooruit! Maar laten we ons wel realiseren dat we nog midden in de Corona-crisis zitten. Op dit moment is het totaal aantal nieuwe besmettingen in Makkum weer wat kleiner, maar meerdere bedrijven in Makkum hebben de laatste weken flinke uitbraken gehad.

Ook in Avondrust heeft het virus weer een aantal keren de kop op gestoken. Er zijn heftige maatregelen getroffen, een hele afdeling is gedurende 10 dagen in isolatie gezet. Met plezier kunnen we constateren dat het totaal aantal besmettingen in ons verzorgingstehuis dit jaar beperkt gebleven. Aan de andere kant zijn er helaas wederom een aantal bewoners overleden aan het virus.

Wat opvalt uit de cijfers -- en dat bemerken wij ook bij patiënten die we aan de telefoon krijgen – is dat er eerder meer dan minder mensen met klachten zich niet laten testen. Terwijl dat momenteel heel makkelijk gaat en de uitslag binnen 24 uur bekend is. Juist nu is het reuze belangrijk om u bij klachten te laten testen. Bij twijfel dus altijd testen! Liever een keer te veel dan een keer te weinig. En in afwachting van de uitslag [bijna altijd dus minder dan 24 uur] blijft u thuis en zorgt u dat u geen contacten met anderen hebt.

We zijn begonnen met vaccineren in Nederland, naast het testen natuurlijk het allerbelangrijkste gegeven om uit deze crisis te komen. De meeste huisartsen zijn ingeënt, het personeel in Avondrust veelal ook evenals veel ouderen boven de 80 jaar die daarvoor wel de rit naar Leeuwarden moesten maken.

Het wachten is nu op het Astra Zeneca vaccin. Dit kunnen wij als huisartsen zelf bij onze patiënten zetten, in tegenstelling tot de andere vaccins, die alleen vanuit het ziekenhuis kunnen worden gegeven omdat ze onder heel bijzondere omstandigheden moeten worden bewaard. Als gezondheidscentrum zijn we er helemaal klaar voor! Zo gauw we de vaccins krijgen, ontvangen de patiënten die aan de beurt zijn een oproep van ons. Wij hebben ons als doel gesteld dat we altijd binnen enkele dagen alle vaccins die we krijgen aan onze patiënten kunnen geven. Bij ons zal er dus geen vertraging zijn!

Tenslotte nog even dit: de overheid bepaalt welke mensen wanneer worden opgeroepen voor welke vaccinatie. Wij hebben daar geen invloed op. Het heeft dus geen zin om de praktijk te bellen of wij u eerder op de lijst kunnen krijgen. U krijgt vanzelf een oproep vanuit de overheid, vanuit de GGD of van onze praktijk.

Namens alle medewerkers van het Sûnhûs wens ik u veel sterkte de komende tijd. Heel langzaam gloort er een beetje licht aan de horizon! Door alle maatregelen en door de vaccinaties en door de jaargetijden lijkt het waarschijnlijk dat we er over enkele maanden weer veel beter voor staan.

Dokter Dierick

Artikel met dank aan Makkum Nieuws