Bolswarder horecaondernemers en marktkooplieden werken goed samen in coronatijd

In bedrijf

BOLSWARD - Ondernemers en de gemeente Súdwest-Fryslân werken samen aan tijdelijke oplossingen. Opvallend is dat de ondernemers in Súdwest-Fryslân ondanks alles zo positief blijven.

Wij gingen in gesprek met marktkoopman/poelier Jan Krist, Remco Wierema van Stadscafé Het Veerhuys en Frits Bouterse van de Gemeente Súdwest-Fryslân. Onderwerp van gesprek: de terrasuitbreiding en het gedeeltelijk tijdelijk verplaatsen van de markt in Bolsward.

Mobiele poelier Jan Krist is tevreden over de samenwerking met de horeca in Bolsward

Jan Krist is een bekende verschijning op onder andere de markten van Sneek en Bolsward. In de Waterpoortstad is Krist al 25 jaar aanwezig en in Bolsward komt hij ondertussen ook alweer 15 jaar met erg veel plezier. Hij houdt van z’n werk, dat is na vijf minuten praten met de bevlogen marktkoopman wel duidelijk. Zelfs tijdens de coronacrisis is de mobiele poelier nog positief. Sterker nog, Krist geeft aan niets te klagen hebben.

“Ook wij moesten aanpassingen doen in verband met corona, maar ik durf het amper te zeggen, wij hebben 20% méér gedaan! De mensen konden niet naar restaurants en moesten thuis iets bedenken en kwamen zodoende ook bij ons. Veel mensen werkten en werken thuis zodat ze even sneller naar de markt konden. Vergeet niet dat de markt in de buitenlucht veel veiliger is. Het zijn voor mij drie verklaringen dat wij meer omzetten in deze tijd. Hoe die ontwikkeling zal zijn nu alles letterlijk weer meer opengaat, dat zullen we wel zien.”

Het zijn voor Jan Krist de positieve punten die de coronacrisis brachten, maar welke dingen veranderden er voor deze ondernemer sinds half maart?

“Eigenlijk zijn dat helemaal niet zulke grote veranderingen. Ook in Bolsward niet. Het enige wat wij hebben gedaan is dat we afspraken om goed rekening met elkaar te houden. Ik heb met de uitbaters van Stadscafé Het Veerhuys afgesproken dat wij een halfuur eerder vertrekken. Remco Wierema was daar hartstikke blij mee. Hij kon zo mooi z’n terras voor de lunch klaarzetten. Moeilijker is het niet. Ik sta van halfacht ‘s morgens tot nu halféén op de markt in Bolsward, wat normaal gesproken één uur was. Het kwam mij niet eens zo slecht uit, eigenlijk is het een win-win situatie omdat ik ’s middags even meer ruimte krijg om mij in Lemmer te installeren. De gesprekken met Remco waren plezierig, we zijn samen aan het meten geweest en hebben gezien wat wel kon en wat niet. Hij blij, ik blij. Praktisch denken. Wij denken niet in problemen, maar in oplossingen. De contacten met de gemeente Súdwest-Fryslân waren ook uitstekend. We hebben wel iets meer ruimte gekregen. Toen bekend werd dat de terrassen van de horeca uitgebreid zouden worden hebben wij als marktkooplui uiteraard gevraagd om ook onze belangen te waarborgen. Dat is goed gegaan en het zal tot 1 oktober blijven zoals we het nu met elkaar afgesproken hebben.”

Remco Wierema

Remco Wierema, heeft net als veel andere horecaondernemers wel veel last van de coronacrisis gehad, meteen vanaf het moment op 15 maart toen ook de deur van Stadscafé Het Veerhuys noodgedwongen op slot ging.

“Dat was wel een pittige periode dat je weken thuis moest zitten. De laatste weken van mei hebben we nog iets aan ‘afhaal’ gedaan. Dat was meer tijdverdrijf en bezigheidstherapie dan dat het ook echt iets opleverde. Aan de andere kant konden we toen aan onze gasten laten zien dat we er toch nog steeds waren en zijn. Ik kan er nu wel heel moeilijk over doen, maar het is zoals het is en we kunnen er niets aan doen.”

Uiteraard wisten Wierema en zijn compagnon Dirk Brouwer ook wel dat de deur op een gegeven moment weer zou opengaan.

“We draaien sinds 1 juni weer prima en we zijn ontzettend blij dat we aan het werk kunnen en open zijn. Er is weer iets mogelijk. Ik vind de financiële steun die we van de landelijke overheid hebben gekregen heel goed, maar ook de gemeente Súdwest-Fryslân heeft ons goed geholpen. Zij hebben met de terrassen duidelijk aangegeven wat wel kon en wat niet. Frits Bouterse, een jonge hond vanuit de gemeente waar we erg blij mee zijn, is bij ons geweest. Frits is ook altijd bij de vergaderingen van de Verenging Ondernemend Bolsward aanwezig. We konden alles met elkaar bespreken. Het was in een poep en een scheet klaar, er werd niet moeilijk gedaan, alles ging vrij simpel.”

Wat betekenen de coronamaatregelen voor Stadscafé Het Veerhuys?

“We zijn twee jaar geleden begonnen en toen wisten we dat hier op donderdag een markt is. Wij hebben een vrij groot terras waar tachtig mensen kunnen zitten. Juist nu is dat terras voor ons heel belangrijk. Dat de markt daar blijft is duidelijk, daar moet je dan ook niet moeilijk over doen. Klaar. Ik heb liever een goede buur dan een verre vriend. Wij groeten elkaar vriendelijk en Jan Krist krijgt altijd netjes een kopje koffie van ons. We hebben wel allebei onze eigen belangen. Dat Jan nu een half uurtje eerder vertrekt is voor ons wel heel belangrijk omdat het precies onder lunchtijd valt. We zijn daar samen goed uitgekomen. Omdat wij ons terras een stuk mochten verbreden hebben we ook met visboer Bijlsma afspraken kunnen maken en dat verliep ook in goede harmonie. Ik vind een markt voor de stad wel belangrijk, het brengt toch reuring.”

Accountmanager gemeente SWF

Frits Bouterse, accountmanager ondernemen bij de gemeente SWF, is onze laatste gesprekspartner. “De initiatieven komen bij de ondernemers vandaan. Fantastisch dat de ondernemers in onze gemeente niet bij de pakken neer gaan zitten, maar nadenken over wat er wel kan. Wij denken vervolgens graag mee hoe we tijdelijke mogelijkheden kunnen creëren in crisistijd. De gemeente is betrokken en kan snel schakelen met diverse teams.

Zodra we hoorden dat de horeca per 1 juni haar deuren weer mocht openen hebben we uitvoering gegeven aan het verzoek van de ondernemers om terrasuitbreiding mogelijk te maken. In de meeste gevallen konden we gelukkig ook medewerking verlenen. De concentratiegebieden van terrassen hebben we met collega’s van verkeer, veiligheid, handhaving en de betrokken ondernemers ter plaatse bekeken. Met dank aan de open houding en flexibiliteit van alle partijen is dit heel goed verlopen en kon iedereen op 1 juni met uitbreiding van het terras van start. Door de terrasuitbreiding op het Marktplein in Bolsward kwam de wekelijkse markt daar in het geding. Ik ben ontzettend trots op de flexibiliteit van de marktkooplieden en de manier waarop er met elkaar samengewerkt wordt.

 Door: Henk van der Veer