Gemeente SWF zoekt stembureauleden voor de Europese verkiezingen

Door: Ynte Dragt Politiek
Afbeelding
Foto: Henk van der Veer

SUDWEST-FRYSLAN - Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing voor de leden van het Europees Parlement. De gemeente Súdwest Fryslân is op zoek naar mensen die op een stembureau willen werken. Leden van een stembureau helpen mee de verkiezing in goede banen te leiden.

Functies op het stembureau
De stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur. Vanaf 21.00 uur worden de uitgebrachte stemmen geteld op partijniveau. Houd er daarom rekening mee dat het een lange dag zal zijn. Voor de volgende functies worden mensen gezocht:

  • (Plaatsvervangend) voorzitter;
  • Stembureaulid;
  • Teller (vanaf 21.00 uur);
  • Teller voor de centrale teldag op vrijdag 7 juni 2024 (van 09.00 uur tot ongeveer 17.00 uur);
  • Reserve stembureaulid. Als reserve stembureaulid word je alleen opgeroepen als het nodig is. Dit kan voor iedere functie zijn. Bijvoorbeeld omdat er stembureauleden ziek zijn op de verkiezingsdag.

Centrale teldag
De stembiljetten worden een dag later, op vrijdag 7 juni, op kandidaatsniveau geteld. Dit heet de centrale stemopneming. Ook voor deze dag worden vrijwilligers gezocht.

Digitale training
Vrijwilligers die de aanmelding als lid van het stembureau hebben voltooid, ook als teller en reserve, krijgen een uitnodiging voor een digitale training. Tijdens deze e-learning wordt alles uitgelegd over de verkiezingen: de voorbereidingen van de verkiezingsdag, het stemmen, het tellen van de stemmen en het invullen van het proces-verbaal. Is de e-learning succesvol afgerond dan kunnen de deelnemers officieel benoemd worden als (reserve)stembureaulid/teller.

Vergoeding
Vrijwilligers die op een stembureau hebben gezeten of meegeholpen hebben bij de centrale stemopening ontvangen achteraf een vergoeding.

Aanmelden
Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich aanmelden via verkiezingen@sudwestfryslan.nl.