Fietsen voor het klimaat tijdens de Winterfiets Elfstedentocht

Sport
Afbeelding

Leeuwarden- Zondag 13 maart zal een speciale Winterfiets Elfstedentocht worden gereden. Oorspronkelijk zou deze wedstrijd op 4 januari gereden worden, exact 25 jaar na de organisatie van de laatste schaats Elfstedentocht. Door beperkende corona-maatregelen kon dit niet doorgaan. Deze fietstocht wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage neemt deel aan de tocht en de voorzitter van de Elfstedentocht Wiebe Wieling geeft het startschot.

\n

 

De organisatie ligt in handen van Stichting Friesland Beweegt, Cycling 4 Climate en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. De organisatie zet zich met het initiatief in om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Joost Brinkman van Cycling4Climate: “De laatste editie van de Elfstedentocht vond plaats op 4 januari 1997. Er heeft nog nooit zoveel tijd gezeten tussen twee edities. In deze periode steeg de gemiddelde temperatuur in Nederland met 1,1 °C, dat is twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van klimaatverandering.- Eric Lansu van Friesland Beweegt vult aan: “Het is duidelijk dat steeds meer mensen dit heel belangrijk vinden. We organiseren de Winterfiets Elfstedentocht nu voor de 7de keer en we hebben nog nooit zoveel deelnemers gehad en zeker niet deelnemers die in korte broek meefietsten. Het thema van deze speciale editie daagt ons uit om de tocht zo duurzaam mogelijk te organiseren en we inspireren de deelnemers om zelf ook harder te trappen voor het klimaat.”

Startschot van Wiebe Wieling in de Climate stripes trui

Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, zal aankomende zondag aanwezig zijn om het startschot te geven. Het startschot tijdens de Winterfiets Elfstedentocht geeft hij in de Climate Stripes trui, die als ‘streepjescode van het klimaat’ de wereldwijde temperatuursverandering in een klap duidelijk maakt. Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage is een van de deelnemers en fietst 210 kilometer om aandacht te vragen voor klimaatverandering. 

Elke deelnemer krijgt 10 euro voor het goede doel

Partner van de Winterfiets Elfstedentocht, Energie van Ons, sponsort elke deelnemer met 10 euro. Dit bedrag mogen de deelnemers besteden aan een goed doel. In totaal zijn er drie goede doelen waaruit gekozen kan worden: Stichting Alde Fryske (oude kerken verduurzamen met ledverlichting), Young Solar Challenge (met een zelfgemaakte zonneboot de Elfstedentocht varen) en de Niebla douchekoppen voor klanten van de Voedselbanken Friesland.

Start van de tocht in de Elfstedenhal (programma)

De start van de Winterfiets Elfstedentocht is op zondag 13 maart om 7.00 uur in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Er zijn drie afstanden die afgelegd kunnen worden: 90, 140 en 210 kilometer. Langs de route zijn er naast de gebruikelijke stempelposten, ook kraampjes met eten en drinken voor de fietsers. Bij het halen van de finish ontvangen deelnemers een speciale duurzame medaille gemaakt van bamboe. Meer informatie over de Winterfiets Elfstedentocht lees je hier.

Over Friesland Beweegt

Friesland Beweegt is een stichting die werkervaringsplaatsen aan mensen biedt die (weer) op weg zijn naar een plekje op de arbeidsmarkt en hen waarvoor dat niet (meer) is weggelegd.

Over Cycling 4 Climate

Cycling 4 Climate is een stichting met als doel om met fietsevenementen bewustwording en actiebereidheid op het gebied van klimaatverandering te vergroten.