Antoinette Rijpma-de Jong pakt goud op de 1.500 meter

Sport
Antoinette Rijpma-de Jong heeft haar voorsprong op het Nederlands kampioen allround uitgebreid.
Antoinette Rijpma-de Jong heeft haar voorsprong op het Nederlands kampioen allround uitgebreid. Foto: Orange Pictures/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Antoinette Rijpma-de Jong heeft haar voorsprong op het Nederlands kampioen allround uitgebreid. Ze won de 1.500 meter met 1.53,47 in een rechtstreeks gevecht met concurrente Elisa Dul.

Beiden gingen lang gelijk op, maar in de laatste ronde kon Rijpma-de Jong het verschil maken. Daardoor kwam ze bijna een seconde sneller over de eindstreep dan Dul.

Op de slotafstand van dit NK allround, de 5.000 meter, heeft Rijpma-de Jong een voorsprong van 7,28 seconden op Dul. Mocht de Rottumse haar kronen tot Nederlands kampioene, dan plaatst ze zich ook voor het WK allround in Inzell. 

De beste acht schaatsers van het klassement mogen zondagmiddag de 5.000 meter rijden. Daar zitten nog twee Friezen bij: nummer zes Reina Anema en nummer zeven Kim Talsma. Voor hen lijkt opklimmen in het klassement lastig te worden: het verschil tussen Anema en nummer vijf Robin Groot is op de 5.000 meter meer dan 22 seconden.

Antoinette Rijpma-de Jong in actie op de 1.500 meter
Antoinette Rijpma-de Jong pakt goud op de 1.500 meter