Beweegproject ‘Mei-inoar aktyf’ werkt als startmotor

Door: Riemie van Dijk ma 26 feb, 19:40 Sport
Foto: Riemie van Dijk/Lammert Harkema
Afbeelding

SUDWEST-FRYSLAN - Wat gebeurt er als je een jaar lang elke week samen met anderen beweegt onder leiding van buurtsportcoach Lammert Harkema van TeamFRL Sudwest-Fryslan? GrootMedia nam een kijkje bij een sportief samenzijn in en vroeg deelnemers naar hun ervaringen.

Voor deze sessie van buurtsportcoach Lammert Harkema zijn we terechtgekomen in gymzaal De Spil in de wijk Tinga in Sneek. De deelnemers hebben er weer zin in! Lammert start met een warming up. “Voelen jullie je hart al pompen en het bloed stromen?” Hierna volgt een ‘brainbooster’, een combinatie van handbewegingen die anders is dan anders en daardoor je hersenen activeert. Vervolgens een tikspel met hoepels, waarbij veel gelachen wordt . Na een aantal variaties van dit spel kan iedereen even uithijgen. Tijd voor iets anders: op drie veldjes afwisselend voetballen, badmintonnen en hockeyen. Al voetballend vliegt Feras’ bril van zijn hoofd; hij speelt gewoon door. Bij het hockeyen scoort Theo, tot luid gejuich van zijn maatje. Na het eindspel is het tijd voor koffie en thee. Lubna trakteert op een zelfgemaakte lekkernij; die valt er lekker in.

‘Mei-inoar aktyf’
Wie wil bewegen, maar een afstand voelt tot het reguliere beweegaanbod of niet de financiële middelen heeft, kan hier bij Team FRL een start maken. Neem Feras: vier jaar geleden is hij vanuit Syrië gevlucht. “Ik was advocaat in Damascus. Vanwege de oorlog en onze veiligheid ben ik met mijn vrouw Lubna en onze dochter naar Nederland gekomen. We hebben eerst anderhalf jaar in het AZC in Sneek gewoond. Midden in de coronacrisis, vreselijk. Geen contact, geen taal om te leren, niets anders te doen dan eten en slapen. Sinds 2021 wonen we in IJlst.”

Feras: ‘Als je thuis niets te doen hebt, word je ziek’

Daar viel een brief van de gemeente over het project ‘Mei-inoar aktyf’ op de mat. Breed lachend vertelt Feras: ”Dat is Fries. Gelukkig heb ik google translate en was er een link naar Team Frl.” Reden voor hem en Lubna om mee te doen aan het beweegproject? “Om contact te maken met mensen, om de Nederlandse taal te leren spreken, om aan sport te doen en om uit de comfortzone te komen.” 

Heel slim project 
“Het is een heel slim project”, vindt Feras. “Als je thuis niets te doen hebt, word je ziek. Ik vond het mooi om andere activiteiten te ontdekken. We hebben aan yoga en zwemmen gedaan. In de zomer hebben we ook een keer met elkaar gegeten, waarbij iedereen wat had meegenomen. Een aantal deelnemers is al bij ons thuis geweest. We hebben koffie gedronken en leuke gesprekken gevoerd over sport, politiek en het leven.”

Letterlijk in beweging komen resulteerde ook in toekomstplannen maken. Feras: “We willen een restaurant beginnen, waar je lekker kunt eten. Eentje waar we eten uit onze eigen cultuur combineren met Friese producten, zoals aardappelen en kaas.” Als alles meezit, is onze gemeente dit jaar al een restaurant rijker.” 


Het stramien doorbreken
Dan is het woord aan Theo. “Toen ik die brief van de gemeente las, dacht ik: ‘Dit moet ik aangrijpen. Dit is een kans om uit mijn isolement te komen. Thuis zit ik mezelf op te vreten, maar als mensen te dichtbij komen, houd ik contact soms af. Ik wilde uit die cirkel komen, het stramien doorbreken. Dat is deels gelukt. Lammert is heel gedreven, hij maakt je enthousiast en dan is de drempel niet zo hoog. Je kunt meedoen voor het spel of voor de knikkers. Ik heb me voorgenomen mee te doen voor het spel. Basketbal vind ik leuk. Vroeger was ik bij basketbal weleens te fanatiek; dan zag ik de ander soms over het hoofd. Nu niet meer. Ik vind het eng om onder de mensen te zijn, maar niet hier. We hebben veel lol met elkaar. Ik heb goed contact met iedereen. Met Jetty heb ik afgesproken samen te gaan zwemmen. We hebben beiden een stok achter de deur nodig.”

Theo: ‘Dit is een kans om uit mijn isolement te komen’

Behalve sociaal actiever, is Theo ook maatschappelijk actiever. “Ik doe nu vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils. Een keer per twee weken gaan we met een ploegje mensen met een zak en grijper door de stad om afval op te ruimen. En kortgeleden gaf ik samen met Lammert een presentatie aan het Gebiedsteam over dit project. Nou, dat had ik een jaar geleden echt niet gedaan.”

Gaandeweg het project heeft Theo ontdekt waar hij goed in is en wat hij voor de samenleving kan betekenen. Zijn advies aan mensen die twijfelen of ze mee zullen doen? “Denk niet te lang na. Doe gewoon mee. Zo’n jaar vliegt voorbij.”

Meedoen aan het beweegproject ‘Mei-inoar’ aktyf kan in gymzaal De Spil in Sneek, in sporthal Middelsee in Bolsward en in sporthal De Sândobbe in Koudum. Meer informatie over het project is te vinden op de website beweegteamsudwestfryslan.nl/mei-inoar-aktyf.

Foto: Riemie van Dijk/Lammert Harkema
Tekst: Riemie van Dijk