Bogermanleerlingen organiseren ‘Glow in the dark’ - badmintontoernooi in IJlst

Door: Ynte Dragt Sport
Michelle, Lisette, Anke en Femke van CSG Bogerman met de winnaars van het 'Glow in the dark'-toernooi
Michelle, Lisette, Anke en Femke van CSG Bogerman met de winnaars van het 'Glow in the dark'-toernooi Foto: Ilse Spijksma

SUDWEST-FRYSLAN – De reguliere TL-verlichting in sporthal De Utherne in IJlst bleef uit donderdagavond, maar ondanks de duister was er één en al sportactiviteit in de zaal. Samen met leerlingen van het Bogerman organiseerde badmintonclub BC IJlst een ‘Glow in the dark’-badmintoernooi voor jongeren.

Voorzitter van BC IJlst, Rixt Tijtsma, is erg blij met de opkomst. Rond de twintig jongeren hebben zich opgegeven en spelen een onderling toernooi. In de zaal staan UV lampen opgesteld en met fluorescerende tape zijn de badmintonvelden gemarkeerd. Er wordt gespeeld met verlichte shuttles en zelfs enkele rackets zijn kleurrijk verlicht. Het geheel zorgt voor een sfeervolle en mystieke sfeer. Het heeft iets magisch en ondanks de duister kan er prima gesport worden.

“Wij liepen al langer met het idee rond een ‘glow in the dark-toernooi’ voor de jongeren te organiseren”, vertelt Rixt Tijtsma. “Via één van de ouders van de leerlingen werden we benaderd en konden we het toernooi samen met het Bogerman oppakken. Zij hebben de organisatie van het toernooi verder op zich genomen. Voor ons is het een mooie en ludieke manier om de club en de badmintonsport onder de aandacht van de jongeren te brengen en hopelijk kunnen we er een boost aangeven door ze aan de badmintonvereniging te binden. Daarnaast konden we dankzij een subsidie van de ‘coole vereniging’ van TeamFRL Súdwest-Fryslân (onderdeel van Sport Fryslân) deze activiteit bekostigen. Het kost ons als vereniging dus eigenlijk niets.”

Voor ons is het een mooie en ludieke manier om de club en de badmintonsport onder de aandacht van de jongeren te brengen

Examenopdracht
De samenwerking tussen BC IJlst en CSG Bogerman komt niet helemaal uit de lucht vallen, Het organiseren van een sportactiviteit voor jongeren is namelijk een examenopdracht voor de havo 5-leerlingen van het Bogerman. De leerlingen worden begeleid door docent BSM Sigriet Bekkema. BSM staat voor ‘bewegen, sport en maatschappij’ en is een populair examenvak. Alleen op het Bogerman zijn al veertig havoleerlingen die het vak volgen. Vooral het stukje maatschappelijke bewustwording vindt Sigriet erg belangrijk. “De leerlingen hebben les gekregen hoe de organisatiestructuur van een sportclub eruit ziet. Welke bestuurders en vrijwilligers je nodig hebt en wat er verder bij komt kijken om een vereniging draaiende te houden. Daarnaast willen we ze ook bewust maken welke rol een sportvereniging speelt in een dorp, wijk of stad. De opdracht is nu om een activiteit voor jongeren samen met een sportclub te organiseren.”

Het Bogerman hoopt daarmee de sportverenigingen in de regio te kunnen helpen. “Als 16/17-jarige wil je natuurlijk het liefste sporten en bijvoorbeeld nog geen kantinediensten draaien”, vertelt Sigriet. “Toch kun je als jongere best je steentje bijdragen aan de club, door bijvoorbeeld een jeugdwedstrijd te leiden als scheidsrechter of mee te helpen bij een toernooi of een andere activiteit. De verenigingen zitten te springen om vrijwilligers en ook om leden die iets extra’s willen doen.”

Coole vereniging
De leerlingen van CSG Bogerman hebben het ‘glow in the dark-toernooi’ zelf georganiseerd, de voorbereidingen gedaan en de toernooivorm bedacht. Daarnaast hebben ze ook de subsidieaanvraag gedaan bij ‘coole vereniging’, een initiatief van TeamFRL Súdwest-Fryslân om sporten en bewegen voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar onder elkaar te stimuleren en ze daar actief bij te betrekken. Namens TeamFRL is Ilse Spijksma aanwezig. Ilse is buurtsportcoach en coördinator jongeren en ze is erg enthousiast over de samenwerking tussen de school, vereniging en TeamFRL . “Het ‘glow in the dark-badmintontoernooi’ zien we als een pilot, maar wat mij betreft smaakt dit naar meer.”

Het is belangrijk dat je van elkaar weet en elkaar daarin ook weet te vinden

Volgens Ilse wist TeamFRL eerder niet van het initiatief van de school en het Bogerman wist op haar beurt niet van de subsidiemogelijkheid via ‘coole vereniging’. “Maar gelukkig hebben we elkaar gevonden en is er een win win-situatie gecreëerd.” En daar gaat het volgens Ilse ook om. “Het is belangrijk dat je van elkaar weet en elkaar daarin dus ook weet te vinden.” Zij moedigt sportverenigingen uit Súdwest-Fryslân dan ook van harte aan gebruik te maken van de subsidiemogelijkheid van ‘coole vereniging’ en samen met jongeren ‘coole’ sportactiviteiten te gaan organiseren.” Volgens Ilse, Rixt en Sigriet is deze pilot vanavond in IJlst een prachtig voorbeeld van een drie-eenheid tussen school, sportclub en TeamFRL.

Pitch voor de wethouder
De havoleerlingen Michelle, Lisette, Anke en Femke genieten na afloop volop van het succes. Ze kijken terug op een zeer geslaagd toernooi, maar hun examenopdracht is nog niet helemaal voltooid. Als kers op de taart worden ze volgende week in de raadszaal ontvangen door de wethouder sport van de gemeente, waar ze zich in een pitch van 5 minuten mogen presenteren. “Spannend, maar ook daar kijken we heel erg naar uit”, vertellen de meiden enthousiast, en vervolgens lachend. “De wethouder kan zich maar alvast voorbereiden!”

Enthousiast geraakt als sportvereniging? Neem dan eens een kijkje op de website van TeamFRL en kijk onder Coole vereniging.


Glow in the dark bij Badmintonclub IJlst - Foto’s: Rixt Tijtsma