"Ik krijg er energie van en het
versterkt m’n immuunsysteem"

Afbeelding

tekst en foto's Broer Feenstra


Lid worden van een sportvereniging, een abonnement op de sportschool nemen, hardlopen, wandelen, fietsen, steppen... Er zijn vele mogelijkheden om gezond en fit te worden én te blijven. Petra van der Beek uit Koudum zweert sinds vier jaar bij een bijzondere sport. Weer of geen weer, het hele jaar door zwemt zij tweemaal per week met veel plezier in het IJsselmeer bij Stavoren. "Ik krijg er veel energie van en het versterkt mijn immuunsysteem én m’n geest.”


Het is eind januari, wanneer we in Stavoren bij het IJsselmeer zijn. Een gure dag met harde wind, veel bewolking en zo nu een dan een flinke regenbui. Bij It Suderstrand, het strand ten zuiden van de uitmonding van het Johan Frisokanaal, laten twee mannen met regenpakken en laarzen aan hun hond uit. Ze laveren voorzichtig tussen de grote plassen door, die zijn ontstaan door de vele regenval in de afgelopen weken. Verbaasd kijken ze op als ineens een groepje vrouwen naar het strand toe komt lopen met strandtassen. Terwijl de mannen hun weg vervolgen, zoeken de vrouwen een plekje tegen de IJsselmeerdijk aan, waar ze zich vervolgens – in weer en wind - omkleden en in badpak naar het strand lopen. Terwijl een enorme regenbui losbarst en de wind flink aanhaalt, gaat de groep enthousiast te water. Na een klein kwartiertje zwemmen stappen de vrouwen het strand weer op, kleden zich om en genieten daarna nog gezamenlijk na van een kopje thee. 

Zwemfanaat

“Het was heerlijk, we hebben genoten! Weer of geen weer, het hele jaar door zwemmen we hier iedere dinsdag- en vrijdagochtend en dan ben ik weer als nieuw!”, zegt Petra van der Beek enthousiast. De 49-jarige Koudumse nam drieënhalf jaar geleden het initiatief tot dit IJsselmeerzwemmen en maakte inmiddels ook veel andere dorpsgenotes enthousiast. “Als iedereen er is, zijn we met zijn twaalven.”

Petra is al van jongs af aan een groot zwemfanaat. “Ik ben opgegroeid in Workum en was als kind vaak in het plaatselijke zwembad te vinden, meestal vier keer per week. Daar kon ik me uren in het water vermaken. Ik wilde altijd al graag zwemmen in het buitenwater, maar het kwam er nooit van. Ik moest blijkbaar toch over een bepaalde drempel heen stappen."

Coronabeperkingen

"Totdat de coronaperiode kwam. Ik was al die beperkingen zat en zei op een dag in september 2020: 'Ik ga nú in het IJsselmeer zwemmen’. Mijn buurvrouw en mijn kinderen voelden daar ook wel voor en zo reden we naar het Suderstrand bij Stavoren. Een week later haakten de kinderen af en kwam er een vriendin bij; het IJsselmeerzwemmen ontstond vanzelf. Waarom we niet voor het dichterbij gelegen strand van Workum of Hindeloopen kozen? Daar moet je eerst bijna twee kilometer het water inlopen voordat het water tot aan je schouders komt en je pas goed kunt zwemmen. Op onze zwemplek bij Stavoren is het gelijk diep. Na onze eerste zwempartij spraken we af om dit wekelijks te gaan doen. ‘We zien wel hoelang we dat volhouden’, zeiden we tegen elkaar. Het zwemmen beviel ons zó goed, dat we al snel naar twee keer per week gingen."

Bevroren

De zwemactiviteiten bleven niet onopgemerkt in Koudum, want al snel wilden meer vrouwen uit het dorp mee. Ook een vriendin uit Workum neemt nu altijd deel aan de zwempartij. "Het is een heel leuke, diverse groep. Dat schept een band", vertelt Petra. “We delen inmiddels veel samen onderling en hebben goede gesprekken."

Regen, sneeuw, mist of harde wind deren de zwemsters niet. En ook bij winterse temperaturen gaan ze vastberaden het water in. “In de winter van 2021 lukte dat even korte tijd niet, want toen was het IJsselmeer bij het Suderstrand bevroren. We zijn toen uitgeweken naar De Wyldemerk (een zandgat met omliggend natuurgebied tussen Balk, Oudemirdum, Harich en Rijs - red.), waar een wak, groot genoeg voor vier personen, in het ijs was gehakt. Daar konden we ons toen heerlijk in het water dompelen, terwijl schaatsers verderop voorbij flitsten”, glimlacht Petra.

Herboren

Brengt het zwemmen bij lage temperaturen en in koud water geen risico’s met zich mee? “Je moet goed naar je lichaam luisteren, niet over je eigen grenzen heen gaan en voorkomen dat je onderkoeld raakt”, legt Petra uit. “Wat dat betreft is het mooi dat we met een groep zwemmen, want dan kun je elkaar wat in het oog houden. Van nature ben ik niet zo’n koukleum. Thuis hoeft de kachel van mij nooit hoog te staan. Zwemmen bij koude temperaturen vind ik dan ook niet erg.”

Petra van der Beek praat vol passie over haar zwemhobby. “Je bent lekker in de buitenlucht actief en als je in het IJsselmeer dobbert, ben je volledig blootgesteld aan elementen zoals wind, regen en de golven. Dat is fijn. Meestal breekt de zon vaak ook wel even door. Ik voel me tijdens het zwemmen als een kind zo blij. Het is een bepaald gevoel dat je als volwassene ontwend bent geraakt. Iedere keer als ik uit het water kom, voel ik me als herboren, volledig gereset.”

Hogere weersstand

De Koudumse, die in het dagelijkse leven als goudsmid werkt en met edelstenen op markten en festivals staat, zegt dat ze sinds het IJsselmeerzwemmen ook een veel hogere weerstand heeft. “Ik ben veel minder verkouden. Virussen hebben nauwelijks vat op mij en als ik eens een keertje ziek ben, dan herstel ik veel sneller dan voorheen. Daarnaast is mijn conditie verbeterd. Een van de vrouwen uit de groep vaart ook wel bij onze wekelijks bezoekjes aan het IJsselmeer. Voorheen had ze vaak last van migraine, maar nu niet meer. Ook voor de geest is het zwemmen goed. Ik word er heel blij van en kan nog beter relativeren. Zo dicht bij de natuur zijn en met een fijne groep mensen optrekken verrijkt mijn leven. Ik kan het buitenzwemmen dan ook iedereen aanbevelen. Je wordt er gezond en fit van. Of ik nog weleens in het zwembad zwem? Nee, dat vind ik nu maar saai!”


Fotobijschriften:

[Foto 0-Groep,jpg]
Petra van der Beek in de golven met drie zwemgenoten: Aagje de Vries, Thea Zeldenrust en Dieuwke Couperus

[0-Petra.jpg]:
Petra van der Beek: “Ook voor de geest is het zwemmen goed. Ik word er heel blij van en kan nog beter relativeren.”

[00-wakzwemmen.jpg]
In de winter van 2021 zwom Petra van der Beek met vriendinnen in een wak in De Wyldemerk.

Op de andere foto’s gaan de vrouwen de golven in.

zwemmen
zwemmen
zwemmen
zwemmen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding