Spin in web van sport en cultuur

Jan van Erve
Deze foto heeft mijn voorkeur.
Jan van Erve Deze foto heeft mijn voorkeur. Jelly Mellema


Hij zal het zelf nooit luidop zeggen, maar hij is een spin in het Friese web van sport en cultuur. Die spin, Jan van Erve uit Wiuwert, relativeert echter veel. Als je bijvoorbeeld vraagt wat zijn beroep is, dan zegt hij: “Dat weet ik zelf niet eens; daar moeten de mensen maar iets van maken.” Maar als je in de Fryske mienskip al jarenlang zorg draagt voor het warm maken van investeerders in evenementen en gebeurtenissen en die verbinding maken lukt je jaren aaneen heel goed, dan wordt het tijd om jezelf toch maar eens een keertje voor te stellen aan het publiek waar je uiteindelijk voor werkt.

Jan van Erve werd in 1967 geboren in Tilburg; groeide later op in Dieren en Eerbeek; doorliep de lagere school, mavo, havo en vwo; deed aan sport en werd wielrenner. Van Erve was een redelijke renner, maar hij moest kappen toen een blessure wat te hard toesloeg. Bleef wel sporten. Van zijn militaire diensttijd vond hij het hardlopen van Normandië naar Nederland zijn belangrijkste herinnering. Die ging langs de oude lijnen die de Prinses Irene Brigade, het onderdeel waar hij in zat, in 1945 ook had gevolgd, 

Sc Heerenveen

Studie (toegepaste vrijetijdswetenschap, later veranderde dat in leisure management) en de liefde brachten Jan van Erve naar Leeuwarden. Na de studie zat hij in de horeca en de uitzendbranche, maar kwam via via terecht bij de voetbalclub SC Heerenveen. Directeuren Tjisse Wallendal en Henk Hoekstra wilden een accountmanager om het aantal sponsoren van de voetbalclub wat omhoog te brengen. Jan van Erve begon daar op 1 januari 2000.

“Een prachtige periode”, noemt Van Erve dat dienstverband bij sc Heerenveen, waar hij in 2007 commercieel directeur werd en tot 2012 zou blijven. Een prachtige periode omdat sc Heerenveen in die periode ook tot grote hoogten steeg en Europees voetbal bereikte. Dat had natuurlijk een gunstig effect op de werkzaamheden van de commerciële man, die er op gericht was de ondernemerssociëteit van sc Heerenveen van 385 leden te laten groeien naar 500. Een paar jaar later zat de ondernemerssociëteit al tegen de meer dan duizend leden aan. Jan van Erve: “Ik leerde er alle dagen wel wat, deed er al m’n kennis en kunde op. Dit werk is namelijk niet gewoon het binnenhalen van geld; dit is het verbinden van mensen en ondernemingen met de voetbalwereld. Een heel leuk en interessant gebeuren. Mensen zijn allemaal verschillend, moeten dus ook verschillend worden benaderd”. Van Erve bleek dat te kunnen.

Vervolg

Het legde hem overigens, zoals hij het noemt, "geen windeieren." Van Erve verdween bij sc Heerenveen, dat bestuurlijk te veel in de problemen kwam. Hij ging, ook op aanraden van z’n eigen vrouw, voor zichzelf aan het werk. ‘Jan van Erve | Sport en Commercie’ ontstond. Het werk kwam bijna automatisch in Wiuwert binnen. Iedereen rook als het ware dat die kundige Van Erve ineens vrij was. In no time was hij bezig met de schaatsploeg van BAM en bij de voetbalclub Emmen. En die bal rolde maar door: drafbaan Wolvega, ijshockey Flyers , topsport Noord, Coureur Nyck de Vries, Thialf BV, enzovoorts. Maar ook bedrijven als Univé, NDC Media Groep en Promotex wilden graag van zijn diensten gebruik maken.

"Het komt je niet in de bek waaien"

Van Erve ging ook nog even terug naar sc Heerenveen, maar dan als zelfstandige, in de periode dat Zwollenaar Gaston Sporre de opdracht had de club weer wat uit het dal te scheuren. “Een mooi half jaartje, maar een vervolg zag ik niet zitten onder leiding van één man, zoals het toen ging”, zegt Van Erve nu. Hij verdween redelijk snel weer. En kijkt tegenwoordig met diep gefronste wenkbrauwen naar hoe het er in het Abe Lenstra stadion aan toe gaat. “Sc Heerenveen is en blijft mijn club. Ik zou het anders aanvliegen. Ik mis de zichtbaarheid van sc Heerenveen in de provincie en één gezicht. Wie is nu sc Heerenveen? Ik zou op een aantal posities en/of onderdelen meer kennis, kunde en netwerk neerzetten. Het komt je niet in de bek waaien... Je moet het zelf opzoeken.”

Culturele Hoofdstad

De rol die Jan van Erve in de sportwereld speelde als goede ‘verbinder’ bleef niet onopgemerkt. Toen het project Culturele Hoofdstad van Europa aan Leeuwarden / Fryslân was toegekend, maar er in feite niet zo heel veel gebeurde, greep de overheid in. Provincie en stad Leeuwarden hadden nogal wat geld in de zaak gestoken. “En het was mijn werk als hoofd partnership en commercie om met dat geld veel meer geld binnen te halen.” Zodat het Culturele Hoofdstad-project volwaardig werd. En dat de mienskip van Fryslân er achter ging staan en ervan kon genieten. Van Erve: “Het was in het begin een harde dobber, maar toen we lieten zien dat het geen Leeuwarder project zou worden, maar een geheel Fries, zag je ook dat de ondernemingen daar wel aan mee wilden meedoen.” Ook sponsoren die hij in de sportwereld nog nooit was tegengekomen. Weer een nieuwe wereld.

Het was niet onlogisch dat de overheidsbestuurders andermaal aan zijn deur klopten toen het legacyproject, de erfenis van de Culturele Hoofdstad, gestalte moest krijgen. Hij zit dus nu nog in het project Arcadia, dat die erfenis moet waarmaken. 'Bosk', het wandelend bos in Leeuwarden, was een voorzet voor de 100 dagen legacy die in 2025 in Fryslân te beleven zal zijn.

Heel veel uitdagingen

Jan van Erve vindt het leuk, zegt hij, om de zakelijke kant van culturele projecten te regelen. Zo heeft hij samen met Claudia Woolgar, co-artistiek leider van Culturele Hoofdstad 2018 en producente van één van de succesvolste evenementen daarvan, te weten de Reuzen in Leeuwarden, de Brace New World Productions opgericht. Jan van Erve nu niet als aangetrokken verbinder, maar als initiatief nemend producent. Hij is daarin verweven met de culturele wereld. “De voorstelling van de Argentijnse groep Fuerza Bruta door de stichting was ons eerste project wat geen gelopen race was. Heel veel uitdagingen. Maar de stichting is nog steeds 'up and running'." En er komt nog meer aan belooft Jan van Erve.

Kaatsen

Het is best zwaar om dat soort bijzondere voorstellingen goed voor elkaar te krijgen, en het kost heel veel tijd. Het is daarom niet te begrijpen dat we Jan van Erve óók nog vinden op het bondsbureau van de KNKB, de kaatsbond, in Franeker. Hij was al bestuurslid van de KNKB als het over commercie en media ging, en toen de directeur Marco Hoekstra iets anders ging doen nam hij die functie ook maar (interim) op zich.

Daar waar Van Erve in de culturele sector dichter verweven wordt met de inhoud van wat hij presenteert, doet hij dat bij het kaatsen niet. Geheel geïntegreerd in de Fryske mienskip weet hij toch inhoudelijk niets van kaatsen. Sterker, en hij vertelt het grijnzend: "De kaatswereld is klein en heel lastig. En wat op papier staat aan reglementen is ingewikkelder dan bij het voetbal het geval is.”

Hij hoeft de PC niet meer te promoten. Maar een heleboel kaatspartijen hebben weinig publieke belangstelling. Hoe krijg je dat publiek terug? Ook de jeugd liet het wat afweten. Dat verandert weer en dat is dan de invloed van KNKB: het Bondsbureau en klein beetje Van Erve. Als je prijzen haalt in de juniorenwedstrijden mag je een maand in een lease auto rijden. 18 jaar en een auto! Dan blijven ze wel kaatsen. Dat soort dingen bedenken ‘verbinders’ nu eenmaal.

Functionering

Van het schaatsen en wielrennen leerde hij dat je de bekende namen heel goed kunt gebruiken. Als accent naar het publiek toe, maar ook omdat ze er in hebben gesport. Dus grote namen in de organisatie. Zo is er met Coos Veltman als voorzitter toch een nieuwe kaatstoon in het KNKB bestuur gekomen. Andere PC winnaars, Dirk Jan van der Woud wordt de nieuwe directeur. Dan krijgt Van Erve het dus weer iets rustiger. Maar dat wil hij helemaal niet. “Je moet niet op je kont gaan zitten, je moet wat doen.“ Jan van Erve zit nog steeds in een zevental organisaties. Hoe houdt je alles uit elkaar? Dan legt hij uit hoe hij functioneert. 

“Ik ga heel vaak zomaar met iemand een kopje koffie drinken. Ik bel soms ook zomaar iemand op. Hoe is het met je? Ik ga naar netwerkbijeenkomsten. Handjes geven. Zoals op de nieuwjaarsreceptie van de provincie aan cultureel gedeputeerde Sybe Knol. Ik stelde me voor als Jan van Erve en zei: “Ik ben hier namens Arcadia en de KNKB.” Weet je wat hij zei? 'En jij bent die man van sc Heerenveen'."

Energie

De basis van Van Erves netwerk is sc Heerenveen. "Ze moeten ook weten wie ik ben en wat ik doe. Contacten heen en weer. En als je zakelijk bezig bent elkaar soms urenlang in de ogen kijken. Nee, al die uren worden niet betaald, maar het levert altijd wel wat op. Is het niet meteen, dan is het wel morgen, de volgende maand of over een jaar. En ik vind het leuk om te doen. Weet je: het geeft me energie."

Jan van Erve
Jan van Erve
Jan van Erve