"Ik zou SV Hielpen graag naar
de vierde klasse loodsen"

Wido voor clubgebouw
Wido voor clubgebouw

“Een profeet wordt in zijn eigen land niet geëerd.” Een gevleugelde uitdrukking, die zoveel betekent als: mensen zijn eerder geneigd iets van een vreemde aan te nemen dan van een bekende. Het weerhield Wido Amsterdam er afgelopen zomer niet van om trainer te worden van de voetbalclub in zijn woonplaats Hindeloopen. Zijn ambitie is om SV Hielpen van de vijfde naar de vierde klasse KNVB te loodsen. “We hebben een talentvolle selectie, waarmee ik mogelijkheden zie.“

Tekst en foto's: Broer Feenstra

SV Hielpen staat in de Friese voetbalwereld vooral bekend om zijn unieke sportcomplex. Bezoekers die met de auto komen, kunnen hun voertuig achter de dijk op een parkeerplaats kwijt. Door over een stenen trapje te lopen en daarna de weg over te steken, kom je bij het houten clubgebouw aan de andere zijde van de dijk. De kleedkamers zijn onder in dit pand gesitueerd. Via een houten trapbrug kom je op de eerste etage in de sfeervolle, kleine kantine terecht. De enige mogelijkheid om het iets verderop gelegen voetbalveld te betreden, is via de karakteristieke kwakelbrug over de Easterfeart.

Hart verpand aan SV Hielpen

De grasmat ligt er prima bij, ondanks de vele regen in de voorbije weken. “Kunstgras is niet aan ons besteed. Wij voetballen hier het liefst op gras”, zegt Wido Amsterdam. De 41-jarige inwoner van Hindeloopen voetbalde in het verleden bij Hielpen en is sinds dit seizoen hoofdtrainer van de club, die uitkomt in de vijfde klasse. Tot dusver bevalt dat van beide kanten goed, want Amsterdam zijn contract is net voor een jaar verlengd.
Hij kent het spreekwoord ‘Een profeet wordt in zijn eigen land niet geëerd’, maar dat kon hem er niet van weerhouden om trainer te worden van de club waaraan hij zijn hart heeft verpand. “Ik wilde die mooie kans niet laten schieten. Het bevalt mij tot nu toe goed. Met de spelers heb ik duidelijke afspraken gemaakt dat wat we privé in Hindeloopen doen, helemaal los staat van sv Hielpen en dat we elkaar daar niet op afrekenen.”

Periodetitel

Wido Amsterdam, die in bezit is van het trainersdiploma UEFA C, mag hiermee teams, uitkomend in de vierde klasse of lager van het mannenvoetbal en teams uitkomend in de hoofdklasse of lager van het vrouwenvoetbal, trainen. Hij is nu in Hindeloopen bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van een eerste elftal en was eerder assistent-trainer bij vv Bakhuizen 1. “Daar heb ik veel opgestoken van hoofdtrainer Ayelt van Zuiden", zegt hij. "Vervolgens werd ik benaderd door Oeverzwaluwen 2 uit Koudum en zo kreeg ik voor het eerst zelf een seniorenteam onder mijn hoede. Dat heb ik een jaar gedaan. Ik was er graag langer gebleven, maar toen afgelopen zomer SV Hielpen voorbij kwam, was de keus snel gemaakt.”

Amsterdam ziet veel potentie in de huidige selectie. “We staan wekelijks met 25 spelers te trainen en er wordt bij tijd en wijle fantastisch gevoetbald. Mijn doelstelling voor dit seizoen is om de top vier te halen en eventueel een periodetitel te winnen. Dat heb ik de ploeg aan het begin van de competitie voorgelegd en daar konden de spelers zich goed in vinden. Daar gaan we dan ook voor. We liggen momenteel redelijk op koers. Na een slechte seizoenstart hebben we vooral sinds december de opwaartse lijn te pakken en de top vier nu in het vizier.”

Vierde klasse

“Zo wij momenteel lopen te voetballen, zouden we niet misstaan in de vierde klasse”, meent Amsterdam. “Het moeilijke aan de vijfde klasse is echter, dat je er niet alleen komt met goed voetbal, maar ook de beuk erin durft te gooien. Je komt veel fysiek sterke clubs tegen, waarvan het moeilijk winnen is. In de vierde klasse wordt verzorgder voetbal gespeeld en wij zouden daar goed tussen passen, denk ik.”

SV Hielpen heeft momenteel een jonge A-selectie en daarnaast talentvolle jeugd, die in de nabije toekomst doorstroomt naar de senioren. Om hen voor de club te behouden en perspectief te bieden zou het, volgens Amsterdam, mooi zijn als zijn elftal binnen vier jaar een klasse hoger speelt. “Veel vijfdeklassers leunen achterover en spelen countervoetbal. Ik wil juist dat mijn team met verzorgd spel op de helft van de tegenstander speelt. Vanaf het begin van het seizoen trainen we daar gericht op. In de voorbereiding op de competitie hield ik om die reden lange trainingssessies van twee uren om het er bij de spelers in te slijpen. Zij hebben dat prima opgepakt. In de beker wonnen we in september van derdeklasser QVC en verloren we nipt van derdeklasser Workum, dat was een prima start.”

Pipo

“Ik probeer het maximale uit de groep te halen”, stelt Amsterdam. “Er wordt fanatiek getraind en we maken op het veld flinke stappen. Ik zie ook dat de spelers elkaar goed scherp houden. De groepsdynamiek is prima Als trainer heb je maar twintig á dertig procent invloed op de prestaties van een team, de rest moeten ze zelf doen.” Amsterdam is, naar eigen zeggen, een rustige trainer-coach, die niet de hele wedstrijd langs de lijn staat te schreeuwen. “In sommige wedstrijden zeg ik soms helemaal niks. Voetbal is een spel van fouten. Dan heb je er als spelers niks aan dat ik als een Pipo de Clown langs de kant sta te schreeuwen. Daar help je ze niet mee.”

Trainersambities

Hoe hoog liggen de trainersambities van Wido Amsterdam? “Ik bekijk het per jaar. In de toekomst zou ik graag eens een tweede- of derdeklasser trainen, maar daarvoor moet ik eerst het UEFA B-diploma behalen. Daar begin ik voorlopig nog niet aan, want zo’n opleiding neemt veel tijd. Toen ik de UEFA C-opleiding volgde, was ik inclusief mijn werk en het trainerschap, al snel zeventig uren per week bezig. Het kan ook zijn dat ik hier over tien jaar nog steeds trainer van SV Hielpen ben. Wat mij aantrekt in het trainersvak? Dat is om een groep voetballers optimaal te laten functioneren en presteren en ze daarnaast plezier te laten beleven aan hun hobby. Ik ben een trainer die niet boven maar tussen de spelers wil staan. Nu we goed presteren, komt er meer publiek langs de lijn en wordt er in de stad weer positief over de club gepraat. Dat is hartstikke mooi!”

Wido in dug out
Wido is er trots op dat hij de club uit zijn eigen stadje mag trainen
Wido Amsterdam voor het clubgebouw in Hindeloopen