Regio nieuws GrootBolsward/IJsselmeerkust 03-24

Tuincentrum Bolsward
Tuincentrum Bolsward Foto Henk van der Veer

Gemeente koopt locatie Tuincentrum Bolsward

BOLSWARD - De gemeente koopt de locatie op bedrijventerrein De Marne voor 1,65 miljoen euro als toekomstige ontwikkellocatie. Vanaf mei 2024 is de officiële overdracht en heeft de gemeente de volledige beschikking over het terrein. 

De komende tijd onderzoekt de gemeente Súdwest-Fryslân welke toekomstige bedrijfsmatige bestemming voor deze locatie het meest geschikt is. Voor de korte termijn wijst de gemeente een klein deel van het terrein tijdelijk aan voor twee groenrayons uit Bolsward. Een groenrayon van de gemeente houdt zich bezig met het beheer en onderhoud van openbaar groen in Súdwest-Fryslân. Met de aanwezigheid van de groenrayons is het pand op de locatie in gebruik en is er toezicht op het terrein. De locatie op De Marne 61 in Bolsward zit aan de rand van bedrijventerrein De Marne en ligt langs de N359 op een zichtlocatie. Het perceel ligt aan de achterzijde aan het water en aan de voorzijde aan de hoofdweg en dicht bij de ingang van het bedrijventerrein. Door de goede ligging van de locatie in combinatie met de milieucategorie zijn hier veel bedrijfsactiviteiten mogelijk.


Ciska Adema uit Workum Nederlands Kampioen Judo onder 18 jaar

DEN HAAG - 17 februari jl. vonden in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag de Nederlandse Kampioenschappen Judo onder de 18 jaar plaats. Maar liefst zeven van de negen deelnemers van Judoteam Akkermans kwamen in de top 10 van Nederland terecht. Nederlands kampioen werden Ciska Adema en Mirthe Hartman.

Ciska Adema won de finale met een ippon. Voor haar was het de tweede keer dat ze Nederlands kampioen in de categorie onder 18 jaar werd. Mirthe Hartman wist in een spannende finale met een houdgreep te winnen. Ze is laatstejaars onder 15 en nog maar 13 jaar jong. Ze wist zich tijdens de districtskampioenschappen twee weken geleden te plaatsen voor het NK tot 18 jaar.


Theaterconcert 'O CIELO' in kerk Longerhouw

LONGERHOUW – Cello en orgel komen zondag 3 maart om drie uur samen in de hervormde kerk van Longerhouw tijdens het concert 'O CIELO' van theatercompagnie Barrevoet. 

Organist Simon Bouma en celliste/theatermaakster Judith Oost vormen sinds 2018 een duo. Als organist en ‘organisten-dochter’ hebben zij het doel om de zeldzame combinatie van cello en orgel te laten horen en om het orgel op een verfrissende manier onder de aandacht te brengen. Barrevoet btengt het theaterconcert 'O CIELO' dit jaar in dertien Friese kerken, Het is een vrolijk veelzijdig programma waarbij het orgel in combinatie met de cello van alle kanten wordt belicht. Aan ieder concert is een korte erfgoed-activiteit gekoppeld, die door de plaatselijk betrokkenen bij de kerken wordt georganiseerd. Een dorpswandeling, verhaal, tentoonstelling, filmprojectie of een bijzondere erfgoed-verrassing.
Het theaterconcert is onder andere te zien in Wiuwert (6 april), Oudega SWF (26 mei), Makkum (9 juni) en Witmarsum (14 juli), Naar aanleiding van 'O CIELO' wordt een reportage gemaakt door jongeren en studenten vanuit de Barrevoet Jeugdtheateropleiding en de lespraktijk van organist Simon Bouma.


Bedrijven In Bolsward en Sneek openen deuren voor havo-leerlingen

BOLSWARD - Donderdag 25 april zullen ruim zestig bedrijven in Bolsward en Sneek in het teken staan van de 4-havo Bedrijvendag.

Op 25 april stappen bijna 400 leerlingen van havo-4 op de fiets voor een kijkje in de keuken bij het bedrijfsleven in deze twee steden. De leerlingen van CSG Bogerman, RSG Magister Alvinus en Marne College leggen ieder twee bedrijfsbezoeken af. Tijdens de bezoeken krijgen de leerlingen informatie over het bedrijf en de beroepen die zij huisvesten. De krappe arbeidsmarkt en de vraag naar jonge aanwas zorgt voor veel animo bij de bedrijven en organisaties in Súdwest-Fryslân om deel te nemen aan de Bedrijvendag. De 4-havo Bedrijvendag wordt georganiseerd door RSG Magister Alvinus, CSG Bogerman, het Marne College en het 3oBURO. Meer informatie is te verkrijgen bij Ine-Trees de Vries of Stephanie van Barneveld via info@3oburo.nl. 


Eerste paal brandweerkazerne Makkum geplaatst

MAKKUM – Een ‘mijlpaal’ voor de inwoners in Makkum. De bouw van de nieuwe brandweerkazerne is op 15 februari gestart en de eerste paal werd daarvoor geplaatst aan de Weesterweg in het begin van het dorp. 

De nieuwe brandweerkazerne wordt volgens het duurzaam blauwdrukontwerp van Veiligheidsregio Fryslân gebouwd. Dat betekent ook gasloos én energieneutraal. Als de bouw volgens de planning verloopt, wordt de kazerne in het tweede helft van 2024 in gebruik genomen.


Basisschool De Oanrin in Arum officieel geopend

ARUM - Het laatste stuk van de puzzel is gelegd op het schoolplein van De Oanrin. 15 februari was de opening van het nieuwe schoolgebouw van de Ontmoetingsschool in Arum. Samen met wethouder Bauke Dam, de leerlingen, het team van de school, KidsFirst en mensen uit het dorp werd een feestje gevierd.

De Oanrin is ontstaan door een samenvoeging van de voormalige basisscholen in het dorp, die al sinds 2017 gefuseerd zijn. Het nieuwe schoolpand, gebouwd door Bouwgroep Dijkstra Draisma in samenwerking met Wijbenga Tromp Architecten en adviseurs, werd vorig jaar na de zomervakantie al in gebruik genomen. De school maakt deel uit van Wiis Onderwijsgroep in Bolsward.


Friese touwtrekkers wereldkampioen in Zweden

IT HEIDENSKIP - Het Nederlands touwtrekteam in de categorie onder de 680 kilo is wereldkampioen geworden in het Zweedse Helsingborg. In de ploeg zitten alleen maar Friezen van de touwtrekclubs Deinum-Britsum, de Watermannen (Oldeholtwolde) en It Heidenskip. 

In de poule eindigde Nederland als eerste. Daarna moest Ierland er in de halve finale aan geloven en ook in de finale waren de Friezen te sterk, ditmaal tegen Italië. Namens TTV It Heidenskip maakten Meine, Age Jan en Bauke deel uit van het winnende Nederlandse team. Gastland Zweden eindigde op de zesde plaats. 


Grote belangstelling voor Ondernemersfonds SWF

NIJLAND - Een kleine honderd belangstellenden hebben zich begin deze maand in Nijland laten voorlichten over het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân. Naast bestaande trekkingsgerechtigden werden tientallen nieuwe deelnemers geïnformeerd over de achtergronden en werkwijze van het fonds. 

Tijdens de geanimeerde bijeenkomst, waar ook raadsleden en enkele dorpscoördinatoren van de gemeente aanwezig waren, was er volop ruimte voor vragen, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Het Ondernemersfonds SWF is opgericht in 2016. Eind 2023 heeft de gemeenteraad in grote meerderheid besloten voor een verlenging van het Ondernemersfonds voor een periode van vijf jaar. Vanaf 1 januari 2024 is de mogelijkheid tot compensatie komen te vervallen en kunnen alle 89 kernen aanspraak maken op geld van het fonds. Ook is de uitzonderingspositie van agrariërs is beëindigd. Het Ondernemersfonds heeft een aantal vereenvoudigingen in de procedure doorgevoerd. Zo hoeven kernen vooraf geen begrotingen meer in te dienen en kan het beschikbare budget per kern met één formulier worden aangevraagd. 



Blauhús is op syk nei histoaryske foto’s

BLAUHUS - Sneon 2 maart en sneon 13 april organisearret de wurkgroep Histoarysk Blauhûs in foto-ynbring-middei fan 13.30 oere oant 17.00 oere yn kafee De Freonskip yn Blauhús.

De wurkgroep ropt elkenien op om del te kommen mei foto’s fan strjitten, aktiviteiten, famyljes, groepen, winkels en oare bedriuwen, mar ek mei aansichtkaarten, portretten, it boerelibben, gebouwen en doarpsoansichten fan Greonterp, Westhim, Wolsum en Blauhûs. Ek dokuminten, ‘Fan Eigen Hiem’-doarpskranten en fotoboeken binne wolkom. “We binne gek op foto’s, ek út de jierren 80, 90", seit de wurkgroep. "Alles wurdt daliks scand, registrearre en werom jûn oan de eigener.” Der is gratis kofje en tee. Oan de rûne tafel kin je gesellich oer je foto’s fertelle. En der is in presintaasje fan foto’s út it argyf. Digitale foto’s binne wolkom fia historischblauhus@blauhus.nl. It doel fan dizze aksje is it argyf op te bouwen en te publisearjen op in nije webside foar Histoarysk Blauhûs en omkriten.



Reünie Molkwar in het teken van WO II

MOLKWERUM - Na jaren komt er weer een reünie in Molkwerum, en wel op zaterdagmiddag 20 april. De reünisten komen samen in Restaurant Piacco / Camping ’t Séleantsje. 

“Een dag om weer even Molkwarder te zijn, elkaar ontmoeten en oude herinneringen op te halen; kortom even gezellig samenzijn”, schrijft de organisatie. Het belooft een speciale middag te worden die geheel in het teken staat van de jaren 1940-1945. Dit naar aanleiding van de onthulling van het Nationaal Monument Missing Airmen, op 26 juni vorig jaar,  De Stichting Molkwerum 2000 heeft dit monument bedacht en vorm gegeven. Fekke Bandstra zal deze middag een interessante lezing verzorgen over onder andere de aanleiding van dit monument en de oorlogsjaren in Molkwerum. Ook zullen er oorlogsverhalen verteld worden door (oud)Molkwerumers. Deze reünie zal afgesloten worden met een heerlijk warm buffet. Voor wie gezellig wil natafelen en nog even langer wil genieten blijft de zaal open en word er een muziekje gedraaid. Alle informatie, opgave en programma over de reünie kunt u vinden op : reunie-molkwerum.jouwweb.nl.      

Judoka Workum
Longerhouw
Bedrijvenbezoek
Brandweer Makkum
School Arum
Touwtrekken
Ondernemersfonds
Blauhús
Molkwar