Patiënten aan het woord (6)

"Ik heb mijn leven weer terug"

Annemarie belde met Antonius Hypercare en kon snel terecht voor een in-takegesprek bij hyperbaar geneeskundige Moradi. Annemarie: “Naast de goede uitleg en een kort onderzoek vond ik het fijn dat hij zo eerlijk en transparant was over het mogelijke effect van de behandeling; geen garantie. Daarna heb ik er een tijd over nagedacht, omdat de zorgverzekering de behandeling bij het post-covid syndroom nog niet vergoedt. Gelukkig heb ik een geweldige werkgever die regelde dat een gedeelte werd vergoed door de bedrijfsverzekering. Ook betaalde mijn werkgever een deel en zo kreeg ik het financiële plaatje rond.”

Geluksvogel

Annemarie vindt zichzelf een geluksvogel. Tot haar grote vreugde merkte ze al na vier weken behandeling een mentale verbetering. “Een lange tijd kon ik niet autorijden omdat ik mij niet kon concentreren en nu kon ik het rijden weer langzaam oppakken. Ik werd minder gevoelig voor prikkels en de mist in mijn hoofd werd minder. Inmiddels is er een jaar voorbij en het gaat goed. Mentaal ben ik weer 100% en ik kan volledig werken! Tegen de mensen in dezelfde situatie wil ik zeggen; als het financieel lukt, probeer hyperbare zuurstoftherapie. Geef het een kans en wie weet, werkt het net zo goed voor jou als voor mij!”

Begeleiding

De afgelopen maanden heb je verhalen van patiënten kunnen lezen die zijn behandeld met zuurstoftherapie. Maar hoe gaat zo’n behandeling bij Antonius Hypercare? We gaan in gesprek met Atsje en Marion, beiden hyperbaar verpleegkundige en operator bij de tank. 

Atsje begint met vertellen; “De meeste patiënten vinden de eerste behandeling met zuurstoftherapie spannend. Alles is nieuw en daarom maken we altijd tijd om een praatje te maken. De patiënt gaat zich omkleden in een broek en shirt. Het eigen ondergoed mag worden aangehouden. De patiënten die het snel koud hebben, mogen een shirt met lange mouwen en sokken aanhouden. Alles moet 100% katoen zijn. Na het omkleden gaan we de tank in. De eerste keer gaat er altijd iemand van het team mee omdat dit het spannende gedeelte is.”

Als alle patiënten in de tank zitten, wordt de deur gesloten. De luchtdruk neemt langzaam toe waarbij het belangrijk is dat de patiënt de oren klaart. Het klaren van de oren moet je doen wanneer de druk in de oren verandert, zoals bijvoorbeeld tijdens een vlucht in een vliegtuig of tijdens het duiken. Het voelt dan alsof de oren verstopt zijn. Door te klaren maak je de druk in je oren gelijk aan de druk buiten je oren. Je kunt de oren klaren door bijvoorbeeld te gapen, te slikken, of door je neus en mond dicht te houden en zachtjes lucht naar buiten te duwen, alsof je probeert te blazen, maar dan met je mond gesloten.

100% zuurstof

“Soms moeten we het klaren voordoen of we geven een slokje water”, vult Marion haar collega aan. “Zuigen op een snoepje helpt ook als het moeilijk gaat. Soms lukt het niet en dan zetten we de tank op ‘stop’. Dit doen we om te voorkomen dat de patiënt pijn in het oor krijgt. Lukt het klaren echt niet, dan kan de patiënt de tank verlaten via de zogenoemde sluis. De andere patiënten kunnen dan door met de behandeling waarbij de tank verder onder druk gaat. Deze druk wordt uiteindelijk een druk die te vergelijken is met een duiker op veertien meter diepte. Het duurt ongeveer tien minuten voordat deze druk is behaald.”

De patiënt plaatst vervolgens een gezichtsmasker over zijn mond en neus. Via dit masker wordt er 100% zuurstof toegediend gedurende twintig minuten. De behandeling bestaat uit drie zuurstofblokken van elk twintig minuten en vijf minuten lucht. Het masker blijft de gehele behandeling op, waarbij de periodes met 100% zuurstof worden onderbroken met gewone lucht. De patiënt moet tijdens het blok van vijf minuten diep in- en uitademen. Dit is om alle delen van de longen weer goed te openen.”

Atsje gaat verder. “Na afloop gaat de tank weer langzaam naar de normale luchtdruk en de patiënt hoeft dan niet meer te klaren. De druk achter je trommelvliezen verdwijnt vanzelf. Tijdens de drukafbouw houd je je masker nog wel op. Wat de patiënten tijdens de behandeling doen? Tijdens de behandeling kan de patiënt lezen of puzzelen. Naar eigen muziek luisteren kan ook middels een koptelefoon. De patiënt kan namelijk een USB-stick meenemen met zelf uitgekozen muziek.”

Je kunt er altijd uit

Na afloop kan er koffie worden gedronken. “De meeste patiënten hebben echt zin in koffie of thee na anderhalf uur behandeling”, lacht Marion. “Om een goed effect te behalen is acht weken, iedere werkdag, een behandeling nodig. Dit maakt behandeling met zuurstoftherapie intensief. Sommige patiënten zijn van tevoren angstig omdat ze in een afgesloten ruimte moeten zitten. We willen benadrukken dat de patiënt er altijd via de sluis in en uit kan. Dus als er iets aan de hand is, je kunt er altijd uit!”