Het valt allemaal wel mee met Makkums landmark

Foto: Jacques Hoogenboom

MAKKUM - ‘Een landmark die zijn weerga niet kent.’ Zo noemde de correspondent van het Friesch Dagblad het plan om een scheepsdok van De Vries Scheepsbouw Makkum te versieren met een dynamisch schilderij. 

Het kunstwerk moest de totale lengte van de loods aan de havenzijde bestrijken, oftewel 222 meter.

Bij navraag zegt directie-assistent Harriët Kramer namens De Vries Feadship dat het nog veel te vroeg is om er iets zinnigs over te zeggen. “Er is één oriënterend gesprek geweest met ons en gezien de Corona-crisis krijgen andere zaken nu prioriteit.” Dat wordt bevestigd door woordvoerder Louis Westhof van de gemeente Súdwest Fryslân. “Het is nog onderwerp van bespreking tussen de kunstenaar, De Vries Feadship als de eigenaar van de loods en een werkgroep van Makkumers.”

Enthousiaste geluiden uit de kring van de initiatiefnemers spreken van het grootste dynamische schilderij van Nederland. Het zou een master piece van de Nieuw-Zeelandse kunstenaar Rod Quin moeten worden. De door hem ontwikkelde techniek voor het bewerken van grote en afwijkende oppervlakten schijnt uitstekend geschikt te zijn voor de plannen. Er is overigens nog geen thema vastgesteld en ook de financiering is verre van rond.

De kosten worden geschat op twee miljoen euro. De gemeente betaalt in ieder geval niet mee. Zij schrijft dat De Vries Scheepsbouw op zoek gaat naar financiering. De werkgroep ‘Makkum Foarut’ zoekt geld voor de beleefroutes. De landmark moet centraal staan in een netwerk van beleefroutes vanaf de oude haven door Makkum en vanaf de Holle Poarte naar het kunstwerk.

Door Frans van Egmond/Makkum NieuwsKoop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden